Station Leeuwarden krijgt oude kleur van 1904 terug

Het station van Leeuwarden krijgt later dit jaar zijn oude kleuren weer terug. (archieffoto) (Foto: ProRail)
Het station van Leeuwarden krijgt later dit jaar zijn oude kleuren weer terug. (archieffoto) (Foto: ProRail)

Het stationsgebouw van Leeuwarden krijgt zijn historische kleur weer terug. Met de schildersbeurt moet het station weer zijn aardkleurige glorie uit het jaar 1904 terug krijgen.

Het gaat om een ‘significante wijziging van de uitstraling van het stationsgebouw’, schrijft Movares in de vergunningaanvraag. Dit bedrijf is de uitvoerder van de klus. ‘De dominante lichte en koele kleuren die het overgrote deel van de huidige uitstraling bepalen, zullen worden vervangen door warme aardkleuren.’

Vorig jaar werd er al een onderzoek gedaan naar het historische kleurgebruik. Dit is gebeurd aan de hand van oude verflagen en historische foto's. Zo heeft het station in de loop der jaren diverse kleurstellingen gehad, waaronder in gelige en bruinige zandtinten maar groen werd ook gebruikt. Op dit moment heeft Movares bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd voor de vernieuwing van het stationsgebouw.

Naar verwachting zal er nog voor de zomer een definitief besluit genomen worden over de klus. Het is de bedoeling dat deze dan na de zomervakantie uit zal worden gevoerd. Op het huidige moment wordt er boven de perrons gewerkt aan het vernieuwen van de historische stationskappen.