Voormalige posttrein maakt weer rondes op het spoor

Oude tijden herleefden zaterdag weer op het Nederlandse spoor. De Motorpost van de Stichting 2454 Crew maakte een proefrit waarbij vele kilometers werden afgelegd en veel stations werden aangedaan. Veel treinspotters grepen de kans op deze trein te fotograferen of op video vast te leggen.

De rit met de Motorpost 3029 is meteen de eerste grote proefrit van dit motorrijtuig sinds jaren. In februari van dit jaar werd de trein gepresenteerd, nadat deze in het geheim voorzien was van de nostalgische PTT-huisstijl waarmee het railvoertuig in de jaren '90 toen nog via spoor de post vervoerde. Sinds eind 2019 is het motorrijtuig overgenomen van Eurailscout waar deze roerloos stilstond en als onderdelenleverancier voor andere Motorposten diende.

Proefrit

De rit begon op het sporenemplacement van Kijfhoek bij Barendrecht waarna de trein via Rotterdam nar Utrecht, Arnhem, Zutphen en Zwolle naar Hoogeveen reed. Na een pauze van ongeveer een klein halfuurtje maakte het nostalgische voertuig tegen het middaguur zijn koers naar station Utrecht Maliebaan waar het Spoorwegmuseum gevestigd is.

Vanaf ongeveer 13:50 tot ongeveer 15:25 kon het motorrijtuig eindelijk weer herenigd worden met de MotorPost van het Sporowegmuseum. Samen met de 3031 werd er voor het eerst sinds 25 jaar weer in dubbeltractie met twee motorposten gereden. De rit met de twee oude posttreinen vond plaats op het spoor naar het museum. Nadat de proef geslaagd was, ging de 3029 in zijn eentje via Hilversum, Lelystad en Zwolle weer naar Hoogeveen waar er weer werd kopgemaakt. Daarna ging de trein via Zwolle, Amersfoort, Utrecht en Rotterdam weer terug naar de Kijfhoek.   

Een herontmoeting van de 3029 (rechts) met de 3031 van het Spoorwegmuseum (links) (Foto: Marlon Hubner)
Een herontmoeting van de 3029 (rechts) met de 3031 van het Spoorwegmuseum (links) (Foto: Marlon Hubner)
De twee motorposten die sinds vele tientallen jaren weer samen in tractie rijden (Foto: Marlon Hubner)
De twee motorposten die sinds vele tientallen jaren weer samen in tractie rijden (Foto: Marlon Hubner)

Motorposten

Momenteel zijn er naast de 3029 drie andere oude bewaarde motorposten, waaronder als meettrein bij Eurailscout met de gele 3024 (Jules) en 3032 (Jim) waarvan de Jim niet meer ingezet wordt. Het Spoorwegmuseum heeft de beschikking over de 3031 die in de oude bruine kleur is geschilderd waarin de PTT Post tot 1990 mee rondreed.