NS onthult herdenkingsplaquette op station Driebergen-Zeist

Op 23 maart is op station Driebergen-Zeist een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de verzetsman, Gijsbert Vonk. Hij is één van de honderden NS-medewerkers die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De plaquette is onthuld door nabestaanden, in het bijzijn van Irma Winkenius en Harro Homan, regiodirecteuren van respectievelijk NS en ProRail. Gijsbert Vonk is één van de NS-medewerkers die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 25-jarige verzetsman werd toentertijd beschoten na een illegale verzets-actie. Op 23 maart 1945 overleed de jonge Gijsbert aan zijn verwondingen.

In 1948 was station Driebergen-Zeist één van de 110 stations waar een monument werd geplaatst ter nagedachtenis van de NS-medewerkers die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Na een verbouwing van het station in 1997 bleek de plaquette spoorloos verdwenen. Ondanks de verschillende zoektochten is het tot op heden een mysterie waar de bronzen plaquette is gebleven. Sinds 2020 is station Driebergen-Zeist vernieuwd. Aangezien het station nu officieel klaar is, is dit een passend moment om een replica van de eerder verdwenen gedenkplaat te plaatsen.

Plaquettes op andere stations

Ter nagedachtenis van NS-medewerkers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, heeft de toenmalige directie van NS besloten om hen te eren door hun namen te vereeuwigen op bronzen plaquettes. De plaquettes zijn op verschillende stations te vinden, afhankelijk van voormalige woonplaats van de oorlogsslachtoffers.