ProRail plaatst geluidsdempende schermen langs HSL bij Lansingerland

Het HSL-spoor bij Zoetermeer en Lansingerland (Foto: Maurits90)
Het HSL-spoor bij Zoetermeer en Lansingerland (Foto: Maurits90)

ProRail en aannemer Infraspeed zijn gestart met de aanleg van geluidsschermen langs de HSL in Lansingerland. Sinds de ingebruikname van de HSL ondervinden bewoners van Lansingerland geluidsoverlast.

ProRail heeft samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Stichting Stop Geluidsoverlast HSL en de gemeente Lansingerland de handen ineen geslagen om een oplossing tegen de geluidsoverlast te bieden.

In een pakket aan maatregelen is er besloten tot de aanleg van geluidsschermen langs de HSL. Ook zijn er eerder dit jaar geluidsdempers op de rails toegepast, en worden de bestaande schermen die al eerder zijn aangebracht vervangen door geluidsabsorberende schermen. Ook zorden deze nieuwe schermen aangebracht op plekken waar nog geen schermen zijn geplaatst.

Volgens ProRail leveren deze maatregelen een aanzienlijke geluidsreductie op. Op sommige plekken tot een vermindering van 10 decibel, wat een flink verschil is dan voorheen.

Werkzaamheden

Eind 2021 moeten de werkzaamheden voltooid zijn, en moeten alle schermen absorberend zijn gemaakt. Deze werkzaamheden vinden overdag en 's nachts plaats. De sloopwerkzaamheden kunnen veel geluidshinder opleveren. Daarnaast zal er een aantal weken geen geluidscherm staan aan de Westzijde ter hoogte van het Annie M.G. Schmidt Park, waardoor bewoners tijdelijk extra overlast van de trein kunnen ervaren. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zijn de sloopwerkzaamheden zo veel mogelijk overdag gepland en de opbouwwerkzaamheden ’s nachts. ProRail en Infraspeed doen er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.