Kabinet roept op om zo min mogelijk te reizen

Het kabinet roept op om zo min mogelijk te reizen (Foto: Treinenweb)
Het kabinet roept op om zo min mogelijk te reizen (Foto: Treinenweb)

Het kabinet roept Nederlanders op om zo min mogelijk te reizen. Het openbaar vervoer wordt echter niet beperkt tot alleen noodzakelijke reizen, zoals een aantal media maandag en dinsdag aanvankelijk meldde.

De oproep om zo min mogelijk te reizen geldt niet specifiek voor het openbaar vervoer, maar in zijn algemeenheid. Het kabinet roept Nederlanders ook opnieuw op om zoveel mogelijk thuis te werken. Het openbaar vervoer vervoert nu ongeveer de helft van het normale aantal reizigers. Eerdere oproepen om zoveel mogelijk thuis te werken hebben geen substantiële verandering gebracht in de bezettingsgraad van het openbaar vervoer.

In maart, april werd de oproep om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen in het algemeen goed opgevolgd. Het aantal reizigers daalde met 90 procent. Het is onduidelijk tot hoeveel procent het aantal reizigers nu zal dalen. Brancheorganisatie OV-NL zal ook de komende periode het aantal check-in blijven monitoren.

Mondkapje

In het voorjaar mochten reizigers zelf bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk was. Sinds 1 juli zijn er geen beperkingen meer en mogen reizigers weer vrijuit met de trein en de bus reizen. Wel moeten reizigers een mondkapje dragen. Die regel werd overigens al eerder ingevoerd, op 1 juni. Later in november zal de mondkapjesplicht verder worden doorgetrokken tot openbare ruimtes. Het lijkt niet ondenkbaar dat dit ook verplicht zal worden gesteld op de perrons, waar de NS het nu als advies heeft gegeven. Zodra de juridische punten op een rij zijn gezet zal het kabinet vorm geven aan de mondkapjesplicht. en deze wetgeving in werking stellen.

OV-bedrijven door de crisis

De OV-bedrijven worden voor 93 procent gecompenseerd voor de coronacrisis. Ondanks dat de ov-bedrijven slechts 7 procent zelf hoeven op te vangen, maken de bedrijven enorme verliezen. Alleen al NS leed in het eerste half jaar van 2020 een verlies van 185 miljoen euro. Zonder compensatie van de Nederlandse en Britse overheid was het verlies zelfs uitgekomen op een miljard euro.

Bron: Treinreiziger