Kabinet adviseert gebruik van mondkapje op stations en perrons

Een persoon met een mondkapje
Een persoon met een mondkapje

De NS adviseert reizigers om vanaf nu ook een mondkapje op het station en het perron te dragen. Hiermee volgen zij de advies van het kabinet op die adviseert om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Voor treinen en ander openbaar vervoer geldt nog steeds een verplichting.

Het kabinet heeft deze week aan alle Nederlanders nogmaals dringend geadviseerd om in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels, restaurants en theater, in heel Nederland een mondkapje te dragen. Het station is daarbij ook genoemd als één van de plekken waar geadviseerd wordt het mondkapje te dragen. Voor de veiligheid van reizigers en spoormedewerkers volgen de OV-bedrijven, ProRail en NS dit advies van de overheid.

"We vragen nadrukkelijk aan iedereen om vanaf nu op het station en op de perrons een mondkapje te dragen. En daarmee goed voor elkaar te zorgen. Verder blijft de verplichting om een mondkapje in de trein te dragen van kracht. Mondkapjes dragen is misschien niet altijd prettig, maar zo helpen we om het coronavirus onder controle te krijgen. Houd waar mogelijk ook anderhalve meter afstand.", heeft de NS laten weten in een berichtgeving op hun website.

Mondkapjesplicht

Vanaf 1 juni geldt er in het openbaar vervoer van Nederland een mondkapjesplicht. Reizigers die deze niet dragen riskeren een boete van 95 euro. De verplichting op het dragen ervan geldt voor alle reizigers ouder dan 13 jaar. Er dient hierbij een 'niet-medisch' mondkapje te worden gedragen.

Het handhaven van de regelgeving wordt overgelaten aan het personeel van de vervoersbedrijven. De NS heeft personeel van de afdeling Veiligheid & Service de taak gegeven om boetes uit te kunnen delen, en eventueel met assistentie van de politie.