NightJet van ÖBB maakt proefrit naar Nederland, tickets vanaf volgende week te boeken

De NightJet op station Arnhem Centraal (Foto: Arny Bouwmeester)
De NightJet op station Arnhem Centraal (Foto: Arny Bouwmeester)

De NightJet van de ÖBB heeft dinsdag zijn eerste voet aan de grond gezet met een proefrit vanuit Düsseldorf Hbf naar Ede-Wageningen en weer terug. De rit is een voorbereiding op de inzet van de nieuwe internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Wenen.

De door NS gehuurde Siemens Vectron met het nummer 193.766 rijdt tijdens de rit met Nightjet rijtuigen vanaf Düsseldorf Hbf naar Ede-Wageningen. Tussentijds werd er nog even een stop gemaakt op station Arnhem en Wolfheze. De trein kwam omstreeks 12:46 aan op een middelspoor op Ede-Wageningen waarna deze om 14:34 weer in zijn geheel gingterugkeren naar Düsseldorf. De locomotief zal daar de rijtuigen weer achterlaten zodat deze om 17:12 uur weer naar het emplacement van de Amsterdamse Watersgraafsmeer zal terugkeren.

Tijdens de proefrit wordt er getest of de combinatie van de nieuwe locomotief en de nachttreinrijtuigen goed werkt. Zo worden de remmen, het ontgrendelen en sluiten van de deuren en het schakelen tussen de verschillende spanningssystemen uitgebreid getest.

Dienstregeling vanaf 13 december

De NightJet moet met ingang van de dienstregeling 2021 die op 13 december ingaat dagelijks om 19:30 uur uit Amsterdam Centraal vertrekken naar Innsbruck en Wenen onder het treinnummer 40421. De NightJet zal in Nederland ook stoppen in Utrecht (20:02) en Arnhem (20:37). Daarna zal de rit verder gaan naar Düsseldorf (21:44) en Keulen (22:17). Op Köln West zal de trein worden gecombineerd met het treindeel die uit Brussel afkomstig is, ook de locomotief en het personeel wordt dan gewisseld met die van de ÖBB. Vervolgens rijdt de trein door naar Frankfurt Flughafen (01:03) en Nürnberg (04:13) waar de trein weer wordt gesplitst in twee delen naar Innsbrück (9:14) en Wenen (9:14).

Met de komst van de Nightjet is Nederland voor het eerst sinds 2016 weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen. Tot toen reed de CityNightline nog zijn ronde.

Ticketverkoop

Tickets zijn vanaf maandag te boeken bij NS International en de ÖBB voor dezelfde tarieven. Via de site kan je dan kiezen uit welke slaap- of zitplaats je wilt boeken. De tickets zijn beschikbaar vanaf 29 euro voor een zitplaats, vanaf 59 euro voor een slaapplaats en luxere bedden zijn er vanaf 89 euro. Tickets zijn een half jaar vooruit beschikbaar en zijn dus al te boeken voor het komende wintersportseizoen.

Vanaf 2022 nieuwe rijtuigen

Ergens in 2022 zal de Nightjet voorzien worden van nieuwe rijtuigen. Omdat de nieuwe rijtuigen pas in 2022 geleverd worden, zal er mogelijk nog enige tijd moet overbrugd worden met het huidige NightJet-materieel.