Een frisse vernieuwing voor de ÖBB NightJet

De internationale Nightjet nachttrein van de Oostenrijkse ÖBB zal de komende jaren voorzien worden van een nieuwe verfrissing. De treinen zullen vanaf 2022 een compleet nieuw interieur krijgen met nieuwe moderne vormen van comfort.

De Nightjet in Europa

Momenteel heeft de Nightjet bestemmingen in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. Vanaf januari 2020 komt Brussel erbij. Uiteindelijk is het de bedoeling dat eind 2020 of in het begin 2021 ook Amsterdam op de nieuwe spoorverbinding naar München en Wenen wordt aangesloten.

Sinds 9 december 2016 reed de laatste CityNightline naar München, waarmee ons land geen directe nachttrein meer had, maar daar komt eind 2020 of begin 2021 grote verandering in.....

Levering

De 13 Nightjet-treinen met elk zeven rijtuigen worden geleverd in het kader van een raamovereenkomst van € 1,5 miljard tussen ÖBB en Siemens Mobility, en is op 17 augustus 2018 ondertekend. Het contract voorziet in de levering van maximaal 700 rijtuigen over een periode van vijf jaar.

De aanvankelijke vaste bestelling was voor acht treinen met negen rijtuigen voor overdag ter vervanging van EuroCity-voertuigen die vanaf 2021 niet kunnen worden gebruikt op routes naar Italië vanwege nieuwe veiligheidsvoorschriften. De productie van het nieuwe materieel begon in april 2019 in de Siemens-fabriek in Wenen. Medio 2023 moeten alle 21 nieuwe Nightjet's geleverd zijn.

Modernere slaaprijtuigen

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij heeft een 'impression art' vrijgegeven van het nieuwe interieur van deze treinen die vanaf 2022 op het spoor te vinden is. In de winter van 2016 heeft de ÖBB al een mock-up op het station van Wenen gepresenteerd waar honderden bezoekers de coupe's van de toekomstige slaaprijtuigen konden proberen, waarna ze feedback konden geven. Het feedback van deze proefpersonen is uiteindelijk gebruikt om de nieuwe coupe's door te ontwikkelen, tot het hieronder vertoonde resultaat.

De ontwerpen van de nieuwe slaapfaciliteiten worden tijdloos, chic en op behoeften gericht ontwerp gezien. De nieuwe generatie slaap- en couchetterijtuigen moeten het milieuvriendelijk reizen met een futuristisch vleugje gaan voorzien.

De zevendelige Nightjets zijn voorzien van zitrijtuigen en vijf slaaprijtuigen. Hierin bevinden zich drie  soorten slaapcoupe's: MiniSuites, een 4-persoonscoupé en een 2-persoons coupe. Ook is er WiFi met een onboard portaal aanwezig waar er directe reisinformatie op te vinden is.

Woordvoerder Bernhard Rieder van de ÖBB heeft tegenover Treinenweb.nl verklaard dat de nieuwe rijtuigen uiteindelijk ook tussen Amsterdam, München en Wenen gaat rijden. Echter zal de eerste nieuwe trein pas in 2022 geleverd worden, waarmee er mogelijk nog enige tijd moet overbrugd worden met wat ouder materieel.

Minisuites

De kleine slaapcabines bieden voor de reizigers alle privacy, ruime functionaliteit en een intieme sfeer.
De kleine slaap-capsules zijn met een kaartsleutel te openen, en kunnen via een luikje worden gekoppeld aan de naastgelegen cabine. Dit is erg handig voor reizigers die samen met een vriend of vriendin reizen zodat ze beiden een eigen cabine hebben, maar toch nog van privacy kunnen genieten. Ook kunnen deze goedkopere suites prima worden gebruikt voor reizigers die in hun eentje met de trein reizen.

Foto: ÖBB

Foto: ÖBB

De coupe's zijn voorzien van stoffering aan de zijkanten, zodat reizigers veilig kunnen genieten van hun nachtrust, en er is er een mooi typisch Oostenrijks bergmotiefje aangebracht als kunst. Voor de rest bieden deze kleine compartimenten een hoop comfort:

 • In het gangpad buiten de cabines zijn afsluitbare kluisjes voor bagage
 • Er is een schuif- en klaptafel langs de zijwand met geïntegreerde spiegel, leeslamp
 • Er is een rolgordijn aanwezig
 • Er is een haak om kleding aan op te hangen, en een speciale houder voor lectuur
 • Er zijn oplaadmogelijkheden (draadloos opladen en stopcontact)
 • Een touch-screen display met verschillende comfortfuncties zoals lichtregeling en het oproepen van treinpersoneel.

Vier-persoons privécoupe's

Ook voor vier personen zijn er ook speciale coupe's beschikbaar. Deze zijn ideaal bedoeld voor vrienden, en families die met elkaar op een kamer willen overnachten in vaste bedden, welke je niet meer zoals vroeger hoeft uit te klappen, en zijn voorzien van een ruimer en comfortabeler interieur. Stoffering om het bed zorgt voor een veilige nachtrust tijdens de treinreis. Ook in deze coupe is een mooi kunstig berglandschap aangebracht. Ook zijn deze ruimtes beveiligd met een kaartsleutel.

Foto: ÖBB

Deze coupe's zijn voorzien van:

 • Uitschuifbare tafel + extra vulling voor het maken van een extra kinderbed
 • Omgevingslicht met RGB-verlichting
 • Uitrusting in het compartiment: 2 tafels op beide niveaus
 • Afneembare ladder
 • Spiegel, leeslampen, oplaadmogelijkheden (draadloos opladen / stopcontact),
 • Rolgordijn
 • Kapstok en tijdschriftenvak voor het opbergen van lectuur
 • Een touch-screen display met verschillende comfortfuncties zoals lichtregeling en het oproepen van treinpersoneel.
 • Geïntegreerde valbeveiliging in de vorm van de bovenste bedden

Twee-persoons coupe's

De slaapcompartimenten voor twee personen zijn ook voorzien van een uitgebreid en ruim comfort. Deze coupe is prima geschikt voor personen die samenreizen en die graag ook samen willen zijn. In vergelijking met de andere coupe's beschikt deze over een eigen toilet met douche. Als kunst is er een mooi berglandschap op de wand aangebracht. Uiteraard zijn deze coupe's ook beveiligd met een kaartsleutel.

Foto: ÖBB

Deze coupe's bieden een hoop comfort met vele voorzieningen:

 • Extra bank met uitschuifbare tafel + opvouwbare vulling voor flexibel gebruik
 • Een praktische en door de ÖBB ontworpen leeslamp
 • Oplaadmogelijkheden (draadloos opladen / stopcontact)
 • Een rolgordijn
 • Ophanghaakjes voor kleding en een tijdschriftenvak voor het opbergen van lectuur.
 • Omgevingslicht met RGB-verlichting waarmee je zelf de kleur kan instellen.
 • Royale bagageruimte onder de onderste bedden
 • Een vaste geïntegreerde ladder
 • Geïntegreerde valbescherming in het bovenste bed voor een veilige nachtrust
 • Een touch-screen display met verschillende comfortfuncties zoals lichtregeling en het oproepen van treinpersoneel.
 • Een geïntegreerde sanitaire ruimte met douche en toilet

Video

De ÖBB heeft ook een impressie filmpje vrijgegeven waarin alle faciliteiten van de vernieuwde NightJet in genoemd worden.