Vakbonden willen maatregelen na bijna-ongeluk op onbeveiligde overweg

 (Foto: Rob Dammers)
(Foto: Rob Dammers)

Er heeft zich woensdag bijna een ongeluk voltrokken op een onbewaakte overweg in Hooghalen. Dat stellen vakbonden in een persbericht. De vakbonden willen nu onmiddellijke actie van de staatssecretaris, ProRail en NS.

ProRail woordvoerder bevestigt het voorval. “Het is iets ten noorden gebeurd waar het ongeluk van 22 mei plaats vond. Het is enorm schrikken” reageert Aldert Baas namens ProRail. “Wij sluiten wat ons betreft de onbewaakte overweg liever vandaag, dan morgen. Maar we zijn daar nog over in gesprek met de betrokkene”. De overweg waar het plaatsvond vormt onderdeel van toegang tot een perceel van een boer.

'Meer vaart achter verwijdering overweg'

FNV Spoor, CNV en spoorvakbond VVMC vinden dat dit te langzaam gaat. NS heeft daar begrip voor. “Ook wij zijn deze overweg meer dan zat” reageert Erik Kroeze namens het spoorbedrijf. “Deze overweg moet zo snel mogelijk weg”. Binnenkort zal NS topman Roger van Boxtel afreizen naar de plaats om de situatie zelf te bekijken.

Snelheidsbeperking

Zo lang de overweg niet gesloten is, willen de vakbonden dat NS machinisten oproept om de onbewaakte overwegen bij Hooghalen te passeren met maximaal 40 kilometer per uur. Ook willen de vakbonden dat de machinisten de tyfoon gebruikt om de komst van de trein aan te kondigen. “Dit zal net zo lang moeten gebeuren totdat er een goede betrouwbare oplossing is gecreëerd. Tevens zou NS deze kunnen laten bewaken door verkeersregelaars.”

ProRail zegt in een reactie dat het incident onderzocht gaat worden. Naar aanleiding van het incident heeft de spoorbeheerder twee BOA’s geplaatst die toezicht houden bij de overweg om zo de veiligheid te verbeteren.

Afgesloten met hekken

Bij de onbeveiligde overweg in Hooghalen staan al hekken, maar al eerder stelden machinisten dat deze vaak open staan. Hierdoor kunnen mensen gebruikmaken van de overweg. Daarom werd er half juli al een snelheidsbeperking ingesteld. Treinen mogen nu momenteel met maximaal 90 kilometer per uur de overweg passeren.

Bron: Treinreiziger