NS en Pon krijgen groen licht voor mobiliteits-app

NS en Pon hebben van de ACM groen licht gekregen om gezamenlijk onder de vlag van Hely duurzaam vervoer voor meer gebruikers en op meer locaties beschikbaar te maken. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan elektrische deelauto’s, scooters en bakfietsen.

Met Hely willen beide organisatie inspringen op de de vraag naar duurzaam vervoer in steden, en reiziger meer keuze hierin te geven. In november vorig jaar kondigde de NS al een samenwerking aan om duurzaam vervoer mogelijk te maken.

Vervoersmiddelen

Hely is begin 2018 door NS opgericht en biedt momenteel deelvervoer aan in Amsterdam, Delft, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. De activiteiten van Hely gaan samen met die van Next Urban Mobility, een vergelijkbaar initiatief van PON met mobiliteitsoplossingen voor bedrijven en particulieren in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. het bedrijf richt zich eerst op stallingen bij knooppunten voor specifieke groepen gebruikers, zoals de bewoners van een wijk of de medewerkers van een bedrijf. Zo wordt er gemeld dat er plannen zijn om de komende maanden 30 tot 40 nieuwe locaties te openen in de grote steden. Later zullen er ook openbare stallingen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld bij stations.

Reizigers boeken, gebruiken en betalen eenvoudig via een app het vervoermiddel van hun keuze en reizen met een elektrische auto, scooter, bakfiets of fiets naar hun werk of opleiding.

"Mobiliteit in de nieuwe 1,5 meter economie is volop in ontwikkeling en de verwachting is dat individueel reizen verder aan populariteit gaat winnen. Deelvervoer was al een goede combinatie met de trein, en met Hely krijgen reizigers meer keuzemogelijkheden om makkelijk, veilig en comfortabel van A naar B te reizen." - Ingrid Staffhorst, General Manager van Next Urban Mobility

Groeiende mobiliteit, schaarsere ruimte

Deelvervoer bevordert de mobiliteit in steden op een duurzame manier en het voorziet in een groeiende behoefte in drukker wordende steden, met steeds minder ruimte om te parkeren. In nieuwbouwprojecten wordt bijvoorbeeld steeds minder parkeerruimte ingericht, om meer ruimte te maken voor groen. Voor kortere ritten in dichtslibbende steden is een elektrische fiets of e-scooter vaak een efficiënte optie. Met groeiende mobiliteit en steeds schaarser wordende ruimte, zoeken gemeenten, bedrijven en projectontwikkelaars daarom naar oplossingen om mobiliteit te verduurzamen, de leefbaarheid te verbeteren en reizigers flexibiliteit te bieden.