NMBS, Thalys en Eurostar stellen gebruik van mondkapjes verplicht

Thalys is tot eind augustus flexibeler met het wijzigen van tickets. (Foto: Ad Boer)
Thalys is tot eind augustus flexibeler met het wijzigen van tickets. (Foto: Ad Boer)

Reizigers die vanaf 4 mei met de treinen van de NMBS, Thalys of Eurostar reizen, moeten verplicht een mondmasker dragen om aan de corona-maatregelen in België en Frankrijk te voldoen. Hierbij maakt het niet uit of ze aangeschaft zijn of zelfgemaakt zijn.

Met deze maatregel is Thalys de eerste vervoerder in Nederland die het gebruik van mondbedekking verplicht stelt. "Om de richtlijnen van de Belgische autoriteiten te volgen, legt Thalys vanaf 4 mei het dragen van mondmaskers (zelfgemaakt, chirurgisch of respiratoir) op aan alle reizigers, die aan boord van onze treinen gaan", staat op de website van Thalys vermeld. Eurostar meldt het volgende op hun website: "Elk type masker is geschikt, zolang de neus en mond effectief bedekt worden".

Mondbedekking

Volgens de Thalys zullen reizigers niet uit de trein geweerd worden als ze geen mondbedekking dragen, maar dat ze wel een boete kunnen riskeren van de Belgische autoriteiten. Vanaf 11 mei moeten reizigers in het ov van Frankrijk ook mondkapjes gebruiken, waarbij deze verplichting ook geldt voor op middelbare scholen.

Ook de Nederlandse ov-sector pleit voor de verplichting van mondkapjes in het ov. Met mondkapjes kan de 1,5 meter afstand versoepeld worden, luidt de redenatie. Volgens de sector zit het openbaar vervoer met de 1,5 meter maatregel aan zijn limiet met een bezetting van 20 tot 25 procent van het aantal reizigers. Zodra er Corona-maatregelen versoepeld zouden worden zou het openbaar vervoer in gevaar komen, stelt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB).

In België zijn op de stations de mondkapjes en desinfectiemiddelen te verkrijgen in diverse automaten.

Reisadviezen

Sinds woensdag 8 april 2020 geldt er in Frankrijk een controle voor reizigers die het land in willen komen. Aan de grens moet een 'certificaat van afwijkend internationaal verkeer naar Frankrijk' voorleggen. Deze is bij de Franse Autoriteiten aan te vragen. Elke passagier die dit certificaat bij controle niet kan voorleggen krijgt een boete.

België heeft op 20 maart een verbod op niet-essentiële verplaatsingen naar België uitgevaardigd. Reizigers die naar België reizen moeten de noodzaak van het reizen naar België kunnen aantonen.

Treindiensten

Momenteel rijden er vanwege het lage aantal reizigers in het openbaar vervoerder aanzienlijk minder treinen van de Thalys en Eurostar. De Thalys-treinverbinding naar Parijs is tot minimaal 17 mei ingeknipt tot aan Brussel-Zuid, hier moeten reizigers overstappen op de Thalys naar Parijs. De aansluitende vertrekt hier pas de volgende dag om 10:13.

De Eurostar tussen Londen en Amsterdam is tot nader order opgeheven. Aanvankelijk zou de directe verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam naar Londen afgelopen 30 april geopend moeten worden, maar vanwege de Corona-pandemie is dit uitgesteld tot een nader bekend te maken datum.