NS zet treinen tijdens Nationale Herdenking om 20:00 uur twee minuten stil

De NS zet op 4 mei om 20 uur de treinen twee minuten stil (Foto: Treinenweb)
De NS zet op 4 mei om 20 uur de treinen twee minuten stil (Foto: Treinenweb)

Op 4 mei tijdens Nationale Herdenking zullen NS en ProRail het treinverkeer om 20:00 uur twee minuten stilleggen. Op deze manier willen NS en ProRail reizigers en collega’s de gelegenheid geven om de slachtoffers te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In alle treinen en op alle stations wordt op dat moment twee minuten stilte in acht genomen. Via omroepberichten worden de twee minuten stilte aangekondigd. Bij zoveel mogelijk stations en kantoren van NS hangt op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei wappert de vlag in top om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Herdenkingsbijeenkomsten afgelast

Elk jaar vinden op 4 mei op diverse stations herdenkingen plaats. Vanwege de Coronamaatregelen gaan de herdenkingsbijeenkomsten dit jaar helaas niet door. Om toch de slachtoffers te gedenken legt NS kransen, dit gebeurt zonder ceremonie, genodigden en publiek. Ook de jaarlijkse ceremonie bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel ter nagedachtenis aan de 477 omgekomen spoormedewerkers is geannuleerd. Wel zullen er kransen geplaatst worden bij het monument.

Als blijk van betrokkenheid en respect dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.