[upd] Storm Ciara zorgt voor hinder op het spoor

De storm Ciara heeft zondag voor veel overlast gezorgd op het spoor. Zowel in Nederland als in het buitenland was er sprake van diverse onregelmatigheden waarbij er treinen uitvielen. Met name was er sprake van voorwerpen in de bovenleiding en bomen op het spoor. Ook de treinvervangende busdienst rond Leiden is gestaakt.

De storm heeft op diverse plekken in het land al windkracht 10 bereikt, met als uitschieters windstoten van windkracht 11. In heel Nederland is er momenteel sprake van weercode oranje, of zal dat over enkele uren het geval zijn.

Hinder op de HSL-lijn

Aan het begin van de middag is de dienstregeling van de Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam vanwege een defecte bovenleiding stilgelegd. Ook de HSL-brug bij Moerdijk is vanwege de harde wind stilgelegd.

Vanwege de werkzaamheden rond Leiden was er geen sprake van een omreisadvies via de reguliere route. Ook internationale treinen werden via het reguliere spoor omgeleid vanwege de veiligheid. Daarom werd er als alternatieve omleidingsroute via Woerden gereden. Echter daar raakte echter een trein defect, waardoor veel treinen geschrapt moesten worden. Deze defect

Omdat het spoor bij Leiden gestremd was vanwege werkzaamheden, was alleen de omleidingsroute via Woerden geopend. Daar strandde een trein met een beschadigde stroomafnemer, waardoor veel treinen geschrapt moesten worden.

Hinder op het reguliere spoor

Ook op andere plekken heeft de storm voor overlast gezorgd. Op verschillende plekken zijn er bomen op het spoor gevallen: Waaronder tussen Bad Nieuweschans – Weener, Den Bosch – Tilburg, Almelo - Wierden, Boxtel – Eindhoven Centraal en Helmond. Op dit laatste traject is er een trein tegen een boom gereden, waarbij er sprake is van aanzienlijke schade.

Ook heeft de harde wind gezorgd voor beschadigde bovenleidingen. Dit gebeurde onder meer op de HSL tussen Rotterdam - Amsterdam, Breda – Tilburg. Tussen Zwolle – Almelo is er sprake door voorwerpen in de bovenleiding, waardoor het treinverkeer is stilgelegd. Ook tussen Zaandam en Hoorn is het treinverkeer stil gelegd omdat er een vlag in de bovenleiding terecht was gekomen.

De Intercity Berlijn is net over de grens op een boom gereden, gelukkig zijn daarbij geen gewonden gevallen.

Op het rangeerterrein van de NS werkplaats op de Amsterdam Zaanstraat is een lichtmast omgewaaid en heeft de bovenleiding kapotgetrokken. De NS meldt dat dit vooralsnog geen gevolgen heeft voor de treindienst.

De treinvervangende busdienst van en naar Leiden (die opgezet is vanwege de werkzaamheden rond de stad), is vanwege de weersomstandigheden stopgezet. Er is helaas geen mogelijkheid om van of naar Leiden Centraal te reizen. NS adviseert reizigers hun reis uit te stellen. Het is onbekend hoe lang deze situatie gaat duren.

Treinverkeer Duitsland gestaakt

De Deutsche Bahn heeft zondagavond rond 18:00 uur besloten het lange afstandsvervoer te staken. Er rijden geen intercity’s en ICE’s. Reizigers die tussen 9 en 11 februari een ticket hebben geboekt kunnen hun reis uitstellen tot en met 18 februari.

Ook zullen door de beslissing geen ICE’s tussen Amsterdam - Frankfurt en de intercity Amsterdam - Berlijn niet rijden. Ook de regionale grensoverschrijdende treinen vanuit Hengelo, Venlo, Arnhem en Heerlen rijden ook niet.

Licht aangepaste treindienst

De NS en ProRail lieten zaterdag weten dat ze op zondag de normale landelijke dienstregeling zouden rijden. Enkel tussen Den Helder en Amsterdam is de treindienst zaterdagmiddag uit voorzorg aangepast. Tussen Den Helder en Alkmaar reden er pendeltreinen, de reguliere intercity Den Haag – Arnhem werd geschrapt tussen Den Helder en Zaandam.

Reisadvies

De NS en ProRail raden reizigers aan om rekening te houden met hinder tijdens hun reis, en van te voren hun reis te plannen via de reisplanner.

De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last zal hebben van de problemen door de storm. Omdat de storm deze avond nog niet voor 20:00 is gaan liggen kan niet alle schade aan het sppor voor maandagmorgen worden hersteld. De impect voor het treinverkeer op maandag is nog niet bekend. Ook hier geldt dat reizigers van te voren hun reis moeten plannen via de reisplanner.

Archieffoto: Rob Dammers
Archieffoto: Rob Dammers