Veel hinder rond station Leiden vanwege werkzaamheden

In februari werkt ProRail aan het spoor bij Leiden Centraal en Den Haag. De NS raadt reizigers aan rekening te houden met drukte in treinen en op stations, extra reistijd, extra overstappen en busvervoer. Reizigers wordt aangeraden de spits zoveel mogelijk te mijden en hun reis te plannen via de reisplanner.

Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 februari werkt ProRail aan het emplacement bij Leiden Centraal en bij Voorhout. Voor reizigers betekent dit dat er gedurende deze werkzaamheden geen, minder of kortere treinen rijden afhankelijk van het moment van reizen.

Gevolgen voor het treinverkeer:

  • Zaterdag 8 t/m vrijdag 14 februari rijden er geen treinen tussen Leiden en Alphen a/d Rijn.
  • Zaterdag 8 en zondag 9 februari is er geen treinverkeer van, naar en via Leiden.
  • Maandag 10 t/m vrijdag 14 februari rijden er op de trajecten rondom Leiden veel minder treinen. Er zijn minder en kortere perrons beschikbaar waardoor treinen korter zijn dan normaal en, met name tijdens de spits, heel vol zullen zijn. Veel reizigers zullen daarnaast op Leiden moeten overstappen, omdat treinen niet doorrijden naar de reguliere eindbestemming.
  • Op maandag 10 februari rijden er geen treinen tussen Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem. Reizigers gebruik maken van bussen.
  • Op zaterdag 15 februari en zondag 16 februari rijden er geen treinen maar bussen tussen Haarlem-Leiden Centraal.
  • Door werkzaamheden moeten reizigers rekening houden met grote drukte, óók voor de aangrenzende trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag-Rotterdam. Hier zal het drukker zijn door omreizen.

Van 8 tot en met 10 februari rijden de vervangende bussen, met uitzondering van de busdienst tussen Alphen aan den  Rijn en Leiden Centraal, via een tijdelijk transferium aan de A44. Reden hiervoor is dat er geen plaats is voor bussen bij station Leiden Centraal. Er is een buspendeldienst van en naar station Leiden Centraal.WerkzaamhedenIn het laatste weekend wordt ook gewerkt aan het spoor bij Voorhout. Er worden onder andere spoor en wissels vervangen en de bovenleiding wordt aangepast. De werkzaamheden bij Leiden zijn onderdeel van een grote spoorvernieuwing.

Werkzaamheden bij Den Haag Centraal

Van zaterdag 22 februari tot en met zondag 1 maart werkt ProRail aan het spoor tussen Den Haag Centraal en Den Haag Ypenburg. Er worden sporen en vier kruiswissels vernieuwd. Hierdoor zijn maar een paar sporen beschikbaar op station Den Haag Centraal. De gevolgen voor het treinverkeer zijn:

  • Er rijden geen treinen tussen Den Haag Centraal-Den Haag HS en Den Haag Centraal-Gouda.
  • Er is zeer beperkt treinverkeer tussen Den Haag Centraal en Leiden.

Reisadvies

Tijdens de werkzaamheden gelden afhankelijk van het tijdstip en traject van reis verschillende reisadviezen, de NS adviseert reizigers daarom iedere reis te plannen in de reisplanner op de website of in de NS-app. Reizigers wordt op werkdagen geadviseerd de spits zoveel mogelijk te mijden. Omdat er minder én kortere treinen rijden is het dan een stuk drukker dan normaal. De NS raadt reizigers daarom aan om rekening te houden met grote drukte op stations en in treinen en rekening te houden met extra reis- en wachttijd en extra overstappen.

Foto: Lex Langhorst
Foto: Lex Langhorst