Stadler levert nog 21 KISS-stellen aan Hongaarse MÁV-START

Het Hongaarse staats-spoorwegbedrijf MÁV-START en Stadler hebben het contract getekend voor de levering van nog eens 21 elektrische dubbeldeks treinstellen van het type KISS.

De bestelling heeft een waarde van ongeveer 313 miljoen euro, en is niet de eerste: In april 2017 hebben MÁV-START en Stadler al een raamovereenkomst getekend voor 40 dubbeldeks meerdere eenheden. Deze derde levering is tevens de laatste order die binnen de overeenkomst gebruikt kan worden.

Met de raamovereenkomst uit 2017 heeft MÁV-START het recht gekregen om op flexibele wijze een order te sluiten tot maximaal 40 dubbeldekstreinen van Stadler. Het eerste contract voor elf treinstellen werd gesloten in augustus 2017, de tweede bestelling voor nog eens acht treinen volgde in december 2018. De laatste oproep voor 21 treinen werd dinsdag bekend gemaakt. Volgens het contract is de levering van de veertigste en laatste trein gepland voor eind 2022.

KISS-dubbeldekkers

De 155,88 meter lange, 2,8 meter brede en 4,6 meter hoge treinen bestaan ​​elk uit zes rijtuigen en kunnen tegelijkertijd 600 passagiers vervoeren. In de treinen zijn vier toiletten ingebouwd, waarvan er één ook voor passagiers met beperkte mobiliteit is. Er is voldoende ruimte voor vier rolstoelen in de multifunctionele ruimtes, evenals twaalf fietsen of vijf kinderwagens.

De nieuwe treinstellen voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen, en zijn tevens uitgerust met het  Hongaarse EVM beveiligingssystee en ETCS niveau 2. Dit betekent dat treinen in Hongarije tot 160 kilometer per uur kunnen rijden op de gemoderniseerde routes. Het moderne reisinformatiesysteem, de geavanceerde airconditioning, de comfortable stoelen, en gratis WiFi zorgt het comfort van de passagiers.

Foto: Stadler
Foto: Stadler