Denemarken wil proeven uitvoeren met batterij-treinen

Denemarken nodigt diverse treinleveranciers uit om eind 2020 en begin 2021 treinen op batterijen op regionale lijnen te testen. Het Deense ministerie wil in afwachting van de proefritten een bestelling plaatsen waardoor reizigers vanaf 2025 in batterij-aangedreven treinen kunnen stappen.

In het kader van een overeenkomst tussen het Deense ministerie van Vervoer en de autoriteiten van Sjælland, Midtjylland en Hoofdstedelijk Gewest, worden er proefritten uitgevoerd op de HL-lijn Helsingør - Hillerød ten noorden van København en op de Lemvigbanen tussen Vemb, Lemvig en Thyborøn in Jylland.

Onderzoek

De op 29 november ondertekende overeenkomst volgt op een onderzoek naar opties voor batterij-aangedreven treinen voor in het noordwesten van Sjælland. Het onderzoek is opgestart door het ministerie, treinvervoerder DSB en regionale vervoerder Movia.

Het is gebleken dat de lokale spoorlijn Holbæk - Nykøbing Sjælland geschikt zou zijn voor spoorwegmaterieel welke gevoed wordt door batterijen. Deze zal dan ingezet worden om de huidige dieseltreinen rond 2025 te vervangen. Batterijtreinen zouden ook kunnen worden gebruikt op de route Kalundborg - København, waarmee er een verbinding kan worden opgezet tussen Nykøbing, Sjælland en København.

Foto: Stadler
Een batterij-aangedreven Flirt van Stadler. Het is mogelijk dat deze ook beproefd kan worden in Denemarken. (Foto: Stadler)