Al ruim 1000 claims binnen voor NS-transporten in Tweede Wereldoorlog

Meer dan 1100 slachtoffers en familieleden hebben een claim ingediend voor de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf afgelopen maandag kunnen bij een speciaal loket terecht.

Meer dan 250 aanvragen zijn van slachtoffers, ruim twintig van weduwen of weduwnaars en ongeveer 800 van kinderen van slachtoffers. Volgens de commissie die de claims beheert, komen meer dan 200 aanvragen uit andere landen dan Nederland.

Destijds transporteerden de Nederlandse Spoorwegen in opdracht van de Duiters Joden, Sinti en Roma per trein naar Westerbork, Vught of Amersfoort, met als eindbestemming de concentratie- of vernietigingskampen. De spoorwegen hebben in 2005 een excuus aangeboden voor de transporten maar betaalden toen nog geen financiële compensatie. Pas dit jaar, is na vele gesprekken met nabestaanden en Holocaust-overlevende Salo Muller, is de NS akkoord gegaan met een compensatie.

"NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de bezetter treinen gereden. Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van NS", meldt de website van de commissie. Alle aanvragen zullen maximaal 13 weken in beslag nemen. De commissie streeft er naar om mensen op hogere leeftijd voorrang te geven bij het beoordelen van de aanvraag.

Enkele duizenden mensen komen in aanmerking voor de uitkering, waaronder naar schatting 500 overlevenden. De NS zal hiervoor de komende jaren enkele tientallen miljoenen euro's reserveren. Iedereen die een vergoeding wilt ontvangen, heeft één jaar de tijd om een ​​aanvraag in te dienen. Dat is alleen digitaal mogelijk, maar er is hulp beschikbaar voor mensen die daar moeite mee hebben.

Foto: Gouwenaar (Wikipedia)
Het Nationaal monument in Kamp Westerbork
Foto: Gouwenaar (Wikipedia)