Onduidelijkheid over invloed magnetische straling op ongeval met Stint

Het is niet duidelijk of (elektro)magnetische straling in de omgeving van de spoorwegovergang  te Oss invloed had op het ongeval met de Stint. Bij dit ongeluk kwamen in september vorig jaar vier kinderen om het leven. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Deskundigen wezen er eerder op dat de stint op hol geslagen zou kunnen zijn door wisselwerking met elektromagnetische straling van het spoor. De afgelopen maanden heeft er een onderzoek plaatsgevonden of dit mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn geweest voor het 'op hol slaan' van het voertuig. Op basis van dit onderzoek ‘kunnen en mogen’ geen conclusies worden getrokken over de mogelijke invloed van elektromagnetische straling, aldus de minister.  Er is nader onderzoek nodig om zeker te kunnen weten of hier ook daadwerkelijk sprake van was. Mocht dit onderzoek plaats gaan vinden, dan zal de ongevalssituatie exact moeten worden nagebootst.

Het Openbaar Ministerie moet beoordelen of dit aanvullende onderzoek onder haar verantwoordelijkheid kan worden uitgevoerd.

Onderzoek naar Stint

Het dramatische ongeval met de Stint vond op 20 september plaats bij een spoorwegovergang in Oss. Het Stint-voertuig met daarin vijf kinderen sloeg op hol en reed onder de gesloten spoorwegboven het spoor op. Er kwamen vier kinderen om het leven, een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaar gewond. Sindsdien is er een onderzoek naar de Stint uitgevoerd en heeft de minister inmiddels een rij-verbod voor de Stint ingesteld.

Komende dinsdag voert de Tweede Kamer een debat met minister Van Nieuwenhuizen over de Stint. Hierbij wordt de vraag door PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk neergelegd of er op korte termijn weer een veilige stint de weg op kan.

Archieffoto: Silver Spoon
Archieffoto: Silver Spoon