Vanaf zaterdag weer beperkt treinen tussen Keulen en Frankfurt

Vanaf zaterdag 20 oktober rijden de treinen weer op de hogesnelheidslijn tussen Keulen en Frankfurt. Vorige week brandde vanwege een technische oorzaak een deel van een ICE-trein uit. Hierdoor is er enorme schade aan het spoor ontstaan die moet worden gerepareerd.

Om het treinverkeer zo snel mogelijk te kunnen hervatten, wordt het naastgelegen spoor gerepareerd en begaanbaar gemaakt. Meer dan tweederde van de reguliere treinen kan dan via dit spoor weer tussen beide steden rijden. Wel moeten reizigers rekening houden met extra reistijd en extra overstappen. De reisadviezen van de reisplanners zijn momenteel al aangepast naar de nieuwe tijdelijke situatie.

Beschadigingen

Inmiddels is de beschadigde trein via het spoor afgevoerd naar een werkplaats voor onderzoek. Inmiddels gaan de werkzaamheden op het spoor door en wordt er naar oplossingen gezocht voor een spoedig herstel van de spoorbaan. Het spoor is dermate slecht beschadigd dat deze vervangen moet worden. Omdat deze ingegoten zit in een betonnen fundering lijkt het uit te kunnen monden in een zeer complex herstel.

De Deutsche Bahn blijft de autoriteiten helpen bij het identificeren van de oorzaak van de brand. Hoe dit in dit specifieke geval de brand ontstond zal de komende tijd nader onderzoek moeten worden. Onder meer moeten de technische installaties van de trein in het onderzoekscentrum worden onderzocht. Volgens de onderzoekers zal het onderzoek enkele weken duren.

Foto: Sebastian Terfloth
Een ICE-3 op de hogesnelheidslijn Frankfurt-Keulen, nabij de Oberhaider Waldtunnel.
Foto: Sebastian Terfloth; Wikipedia