NS voorziet machinisten van live-informatie via app

De NS heeft na een proef al zijn machinisten een nieuwe app en tablet gegeven. Hiermee kunnen ze  live kunnen zien waar andere treinen op het spoor rijden. De app moet machinisten helpen op tijd te rijden en zich beter te kunnen anticiperen op het spoor.

Met de app 'genaamd 'TimTim' kunnen de treinbestuurders veiliger, energiezuiniger en stipter rijden, omdat zij ook een beeld hebben wat andere treinen op hun traject doen. Zo zien machinisten het eerder als andere treinen remmen waarbij ze ook zelf vaart kunnen minderen.

Proef

De app werd het afgelopen jaar al door een beperkt aantal NS-machinisten in de praktijk getest en wordt nu beschikbaar gesteld aan alle machinisten van sporowegbedrijf. TimTim is door de NS ontwikkeld waarbij veel medewerkers betrokken zijn bij de werking ervan.

De app is de opvolger van de voormalige Railpocket voor machinisten. Dat apparaat voldoet inmiddels niet meer aan de eisen van het spoorbedrijf en bleef achter bij wat technisch mogelijk is.

Spoorboekloos rijden

Het nieuwe TimTim  zal voor de Ns goed van komen bij het 'spoorboekloos rijden' waarbij er intercities op een vate frequentie worden ingezet. Meteen dergelijke dienstregeling is live-informatie van het spoor volgens de NS nog belangrijker.

In 2017 vond er binnen NS en ProRail al een proef plaats met een smartwatch-app voor conducteurs. Die app moest ervoor zorgen dat de treinen tijdig konden vertrekken.

Foto: Willem_90
Foto: Willem_90