ProRail ontwikkelt Smartwatch-app voor NS Hoofdconducteurs

ProRail en NS hebben een app voor de smartwatch ontwikkeld die hoofdconducteurs kan ondersteunen bij het vertrekproces. De hoofdconducteurs krijgen via het horloge actuele informatie over de treinvertrektijden en kunnen daardoor de trein eerder gereedmaken voor vertrek. Dit moet er voor zorgen dat treinen nog vaker op tijd kunnen rijden.

Eerder dit jaar deden ProRail en NS een proef met de smartwatch. Hierop konden de conducteurs de exacte tijd en de vertrektijd op aflezen. De horloges geven een trilsignaal op het moment dat de vertrektijd nadert en tellen af tot aan de juiste vertrektijd. Door middel van het tonen van de exacte tijd, het aftelklokje en het trillen op de pols, bevordert volgens de proef het op tijd vertrekken. Op dit moment onderzoeken de NS en ProRail of het technisch gezien haalbaar is om de smartwatch op grote schaal uit te rollen.

Innovaties

De smartwatch is één van de nieuw innovaties waaraan de NS als ProRail aan hebben gewerkt. ProRail bevordert innovatieve oplossingen voor het spoor. Daarvoor werkt ProRail onder meer nauw samen met de technische universiteiten, innovatieve bedrijven, aannemers en andere vervoerders.

De afdeling Innovatie van ProRail is continu bezig met het onderzoeken van nieuwe technologiën voor verbetering van het spoor en de dienstregelingen. Een van die innovaties is om voorspellingen op het spoor te ontwikkelen. Daar moet worden gedacht aan 'big data' met voorspellingen van wisselstoringen, trajecten met de meeste spoorlopers en problemen in de infrastructuur.

Foto: ProRail
Foto: ProRail

Bron: ProRail