Fietserstunnel Apeldoorn afgesloten voor fietsers vanwege vallend stucwerk

De fietserstunnel bij station Apeldoorn is sinds maandag afgesloten voor fietsers. De oorzaak is dat er stucwerk los komt van het plafond, wat een gevaar kan vormen. Voorlopig is de tunnel nog wel lopend begaanbaar.

Twee hekken aan beide kanten van de tunnel manen fietsers om af te stappen, en met de fiets aan de hand door de tunnel te lopen. "Het stucwerk boven het fietspad laat los. Om te voorkomen dat fietsers stucwerk op hun hoofd krijgen, moeten ze afstappen. Aan de zijkant van de tunnel, waar de voetgangers lopen, laat tot nu toe niks los. Maar we houden het goed in de gaten," zegt Arnoud van der Steen, woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.

Oorzaak

De oorzaak van het loslatende stucwerk is nog niet bekend, en zal nog onderzocht worden. Mogelijk zou het met vocht te maken hebben, maar de gemeente kon dit nog niet met zekerheid zeggen. Ze wilen samen met spoorbeheerder ProRail onderzoek hiernaar doen.

Niet alleen de oorzaak van het loslatende stucwerk moet worden vastgesteld, ook is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de tunnel. ProRail is eigenaar van het station, maar de gemeente beheert het cameratoezicht in de tunnel. Van der Steen: "De bestrating in de tunnel lijkt op die van het stationsplein, dus het zou kunnen dat het van de gemeente is. Bij de aanleg van de tunnel zijn daar afspraken over gemaakt, dat moet eerst worden uitgezocht."

Het is nog niet bekend hoelang de afsluiting van de tunnel nog zal duren.