Spoorwegmuseum zoekt oudste treinkaartje

Het Utrechtse Spoorwegmuseum is op zoek naar het oudste treinkaartje van Nederland. De conservator heeft daarom een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor het kaartje uit 1839.

Makkelijk zal de zoektocht echter niet verlopen, maar de conservator van het museum heeft stevige hoop dat ze een historisch vervoersbewijs kunnen overnemen.De gekochte kaartjes moesten vroeger in die tijd weer na afloop van de rit worden ingeleverd, waarna ze vernietigd werden.

Het Spoorwegmuseum wordt regelmatig benaderd door mensen die zeggen dat ze een exemplaar van het oudste treinkaartje beschikken, maar vaak blijkt het dan om nep-kaartjes of replica's te gaan. Bij de viering van 100 jaar spoorwegen in 1939 zijn er kaartjes uitgedeeld die sterk lijken op de kaartjes uit 1839.

Vanaf volgende week worden de papieren treinkaartjes uitgefaseerd, en komen er daarvoor papieren chipkaarten in de plaats. De overgang naar het nieuwe vervoersbewijs is voor het museum de aanleiding om opnieuw op zoek te gaan naar het oudste treinkaartje van Nederland. Ook is het museum zeer geinteresseerd in het laatste treinkaartje die uit de automaat wordt gehaald van de geprintte treinkaartjesgeneratie die in 1983 begonnen is. Voor die tijd waren er er nog voorgedrukte kaartjes.


De laatste generatie papieren treinkaartjes welke op thermisch papier werden afgedrukt door de automaat. Foto: Judy van der Velsen

Bron: RTV Utrecht