Blinden en slechtzienden strijden voor aangepast OVchipkaart-systeem

Blinden en slechtzienden eisen dat er snel een einde komt aan de problemen met de OV-chipkaart. Donderdag wordt hierover gepraat in de Tweede Kamer. De Oogvereniging uit Utrecht is erbij om haar argumenten voor een toegankelijk systeem kracht bij te zetten.

Een groep van 50 blinden en slechtzienden zijn vandaag naar de Kamer in Den Haag gegaan om hun kritiek te uitten over het OV-Chipkaartsysteem. Voor hun zou het hele systeem niet toegankelijk zijn, en daarvoor zien ze graag op termijn een goede oplossing

Beperkingen

De groep heeft alten weten dat ze tegen een aantal beperkingen aanlopen:"Hoe krijg je saldo op de kaart, hoe vind je de paaltjes en hoe weet je of je goed in- of uitgecheckt bent (een enkele piep hoor je bij het inchecken, en een dubbele piep hoor je bij het uitchecken, en een drie-tonig signaal als er iets fout gaat, red.)"

"Dat zijn problemen waar blinden en slechtzienden tegenaan lopen", zegt Jos Sprenkels van de Oogvereniging. Volgens de groep zou het op het station van Utrecht behoorlijk meevallen. Zo is volgens hem daar sprake van goede toegankelijkheid: "Er liggen ribbellijnen en de paaltjes worden aangegeven. De Utrechtse busmaatschappij U-OV kan daar een voorbeeld aan nemen."

Bron: RTV Utrecht