BBC toont veranderingen in 60 jaar spoor

''Veranderen sporen in de toekomst? En wat verandert er dan wel?' Hierop besloot de Britse omroep BCC al in 1953 een filmopname van het traject te maken tussen Londen en Brighton, om dat vervolgens eens in 1983 nog eens te doen, en dertig jaar later in 2013 juist nóg eens. De veranderingen zijn te zien in een vrijgegeven videofilmpje.

Wat er voornamelijk aan het onderstaande filmpje precies opvalt is de kwaliteit van het filmpje, maar uiteraard ook de omgeving die gefilmd wordt: De borden zijn elektrisch geworden, de pet van de machinist is verdwenen, infratructuur voor stoomtreinen zijn verdwenen, zoals de watertorens, en seinen zijn aangepast van oude handseinen naar electrische seinen en uiteraard horen de moderne treinen op het traject er ook bij.

Maar er is vooral ook veel hetzelfde gebleven. Diverse gebouwen staan er nog, bomen zijn slechts iets groener gekleurd. En op station Brighton hebben ze nog steeds dezelfde oude, fraaie stationsklok.

Nu is de vraag: "Hoe zal 2043 er uit zien?" Zou er dan nog steeds een spoor zijn wat uit twee spoorstaven bestaat, waar dan nog wielen overheen zullen rijden?.....

Bron: BBC