Onderdelen defecte wissel Zwolle toch sneller leverbaar

De onderdelen van een maandag bij Zwolle kapot gereden wissel blijken toch sneller leverbaar dan gedacht. Het is echter nog onduidelijk wanneer de reparatie precies uitgevoerd kan worden. Tot die tijd worden de sprinters Zwolle - Dronten vervangen door bussen.

Afgelopen maandag reed er een Sprinter trein door een rood sein. Hierbij werd al snel duidelijk dat er een wissel kapot was gereden, waarbij de wisseltong defect raakte. Het gehele treinverkeer naar de Veluwe- en de Hanzelijn raakte die dag toen gehinderd.

Nadat Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV contact met ProRail opnam, werd het duidelijk dat het om een standaard hogesnelheidswissel ging, en dat het benodigde onderdeel tóch voorradig was. Eerder bleek nog dat het onderdeel nog besteld moest worden.

Een redacteur van Treinreiziger.nl na het contact van RIkus met ProRail dec onclusie dat de spoorbeheerder zich vergist had in het wisseltype. Woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail meldt echter dat die conclusie onjuist is. "We hebben ons niet in het type wissel vergist, maar het benodigde onderdeel bleek sneller leverbaar dan gedacht.". De redactie van treinreiziger.nl erkent dat de conclusie op een onzorgvuldige wijze is getrokken.

Buitendienststelling 12 uur
Daarmee is het probleem echter nog niet opgelost. "Het is een standaard onderdeel, maar het moet wel aangepast worden voor specifiek deze wissel. Daarvoor is een buitendienststelling van 12 uur nodig." ProRail gaat nu bekijken of dat in etappes kan plaatsvinden tijdens de nachtelijke uren, maar misschien is dat niet mogelijk. Dan zouden we het spoor 12 uur aaneengesloten buiten gebruik moeten nemen", legt Schaafsma uit.

Hinder tot vrijdag
Tot het wissel gerepareerd is rijden er bussen in plaats van sprinters tussen Dronten en Zwolle. De intercity's van en naar Lelystad Centrum rijden wel gewoon. Reizigers naam kampen kunnen i.p.v. Kampen-Zuid ook naar het station Kampen rijden via het Kamperlijntje.

Prognose
Inmiddels meldt de NS op haar verstoringen pagina dat de verstoring naar verwachting rond 23:45 uur verholpen. Volgens een redacteur van Treinenweb zou dat kunnen betekenen dat er er afgelopen nacht al onderhoud aan de wissel moet zijn gepleegd.

In de loop van de dag is bekend geworden dat het nog onduidelijk is wanneer de verstoring is verholpen. 
 

 

Bron: Treinreiziger