NS zegt koopcontract V250-treinen formeel op

De nog resterende omstreden V250-Fyra treinstellen zullen definitief niet meer aan de Ns worden overgedragen. De NS heeft vrijdag bekendgemaakt dat het koopcontract met de Italiaanse treinenbouwer Ansaldobreda definitief is opgezegd.

De beslissing om te stoppen met de V250 Fyra had de NS al eerder genomen. "Het is een volgende stap in de juridische afwikkeling van het dossier", aldus een verklaring van de NS. De hogesnelheidstreinen zijn in januari van dit jaar buiten dienst gesteld nadat gebreken was dat er te veel gebreken aan de trein bleken te zijn: Deuren vielen er spontaan uit, een metalen strip op het dak boog krom met mogelijk gevaar, batterijen vlogen spontaan in de brand en beplating onder de trein liet tijdens sneewbuien los wat nog maar een kleine groep te noemen is.

Na de duidelijkheid over de vele gebreken besloot de NS de treinstellen butien dienst te zetten. In juni besloot het spoorwegbedrijf de knoop door te hakken en definitief te stoppen met de Fyra.

De Italianen beschuldigen de NS ervan dat ze onverantwoord met het materieel om zijn gegaan. Inmiddels lopen er diverse rechtszaken tussen de NS en AnsaldoBreda waarover weinig bekend wordt gemaakt. Dit om de juridische positie van de NS hoog te houden.

Bron: Reformatorisch Dagblad