Concessie NS in gevaar na Fyra V250 debacle

De Nederlandse Spoorwegen verliezen mogelijk de concessie om te mogen rijden over de HSL-lijn. Die optie sluit staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur niet uit na het debacle met de Fyra V250 treinstellen. Hierbij zal de aanbesteding dan opnieuw plaats moeten vinden.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Mansveld dat ze zich "ten aanzien van de concessie alle rechten voorbehoudt". Dat kan ook betekenen dat de NS het recht verliest om over de hogesnelheidslijn te rijden, bevestigt Mansveld tegen de NOS.

De concessie die nu nog loopt is in samenwerking met de KLM en de NS, en zou door moeten lopen tot 2024, maar vanwege het drama van de V250 is de concessie echter nog steeds niet nagekomen omdat er geen betrouwbare treinen meer beschikbaar zijn. Het kabinet kijkt nu naar alle alternatieven die voorhanden zijn, om snel met een oplossing te komen.

De fracties van D66 en CDA in de Tweede Kamer gaven eerder al aan dat het alleenrecht van de NS op de hogesnelheidslijn wat hen betreft ter discussie staat.

Bron: De Telegraaf