NS: Definitief einde aan Fyra

De NS gaat definitief niet verder met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat is maandag bekendgemaakt na overleg van de directie met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor). De directie en de raad van commissarissen vindt dat uit onderzoeken blijkt dat de V250-trein te onbetrouwbaar is. Aan het project is vanaf het ontwerp aan toe ruim 8 jaar gewerkt.

Het bedrijf concludeert dat ''de technische gesteldheid van de V250-treinen en het ontbreken van zicht op oplossingen voor de problemen geen vertrouwen geven op herstel''. Deze morgen heeft de NS het besluit aan staatssecretaris Mansveld toegelicht, en deze week stuurt het bedrijf een uitgebreide rapportage naar Mansveld en naar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Afgelopen vrijdag hebben de Belgische Spoorwegen al de knoop doorgehakt om aan hun kant definitief een einde te maken aan de 'hogesnelheidstrein met gebreken'.

Juridische afwikkeling
NS had 16 treinstellen besteld, waarvan het bedrijf er al 9 had afgenomen, deze wil de NS nu terug gaan sturen naar Italië. Om dit mogelijk te maken heeft de NS zijn in- en externe juridische experts de opdracht gegeven om de juridische afwikkeling met de Italiaanse treinenbouwer op gang te brengen. "Om haar positie maximaal te beschermen, kan NS hierover geen nadere mededelingen doen'', aldus een verklaring van NS.


De Fyra V250 op de Watergraafsmeer, wachtend op toekomstig transport terug naar Italië.

Bron: Nu.nl