Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Grote blauwe vertrektijden bord Utrecht verhuist naar museum

Het zal niet meer lang duren of het bekende blauwe grote vertrektijdenbord in de stationshal van Utrecht Centraal zal uit de stationshal gaan verdwijnen. Het oude bord, voorzien van ruim 300 klappers met in totaal ontelbare tekstflappen zal eind deze maand het veld ruimen en worden vervangen door een digitale versie.

Het bord heeft laatste jaren regelmatig de media gehaald, doordat deze leeg was als er geen treinverkeer rond Utrecht mogelijk was. Ook bij vele reizigers is dit bord de standaard plek geworden om snel even te kunnen kijken welke trein vanaf welk perron vertrekt. Hiermee is dit bord dus een symbool geworden van Utrecht Centraal voor vele reizigers.

Hoewel dit bord eind deze maand zal gaan verdwijnen, zal er gelukkig een nieuwe digitale variant voor in de plaats terug komen. De NS benadrukt wel dat dit een exclusief bord zal zijn die niet de grote vertrekborden in Den Haag en Amsterdam zal gaan vervangen, waar ze al weggehaald zijn. Alleen in Utrecht zal deze dus worden geplaatst. Dit staat dus los van het project van de ProRail en Structon om alle informatieborden op de stations te voorzien van digitale versies.

Spoorwegmuseum
De NS wou het bord niet zomaar weg doen. NS-woordvoerder Nienke Kooistra meldt: 'Het is een enorm icoon. Dat verdient een plekje in het Spoorwegmuseum.'. Ook Jos Zijlstra welke conservator is van het museum is dolblij met deze schenking en zal deze een plekje geven in de expositiehal van het museum.

Het bord uit 1988, met een hoogte van 7,5 meter, en een breedtte van 4 meter weegt 3500 kilogram, en zal hoogstwaarschijnlijk gelijk binnenkort ook gelijk lopen met de actuele vertrektijden in Utrecht, zodat het geklapper van de flapjes nog steeds in onze oren kan blijven klinken bij een bezoekje aan het spoorwegmuseum.


Het oude blauwe bord zal binnenkort het veld ruimen voor een nieuwe digitale versie.
Foto: Wikipedia