Concessie openbaar vervoer in en rond Amsterdam opnieuw aan GVB gegund

Ook na 125 jaar mag GVB in en rond Amsterdam het openbaar vervoer blijven rijden. (Foto: ErikSW)
Ook na 125 jaar mag GVB in en rond Amsterdam het openbaar vervoer blijven rijden. (Foto: ErikSW)

De Vervoerregio Amsterdam heeft besloten om de concessie voor het openbaar vervoer in en rond Amsterdam opnieuw te gunnen aan GVB. Dit betekent dat GVB ook de komende jaren verantwoordelijk blijft voor het rijden van bussen, trams en metro’s in de regio. 

De concessie gaat formeel vandaag van start, maar de reizigers zullen de veranderingen vooral merken vanaf 29 maart 2026, wanneer de nieuwe dienstregeling met 4 procent zal gaan groeien. Zowel Melanie van der Horst (voorzitter Vervoerregio) als GVB-directeur Claudia Zuiderwijk spreken hun trots uit over de samenwerking en de gezamenlijke ambities. Daarnaast zijn ze ook trots om te mededelen dat het vervoersbedrijf dit jaar 125 jaar bestaat, en dat de verlenging van de samenwerking 'de kers op ons jubileumjaar' is.

In 2017 was al afgesproken dat GVB het openbaar vervoer in en rond Amsterdam zou blijven verzorgen, maar vorig jaar vond de vervoerregio het aanbod van GVB onvoldoende. Nu er alsnog een overeenstemming is bereikt over het vernieuwde aanbod voor de stadsconcessie, kan is GVB verzekerd om tot 2036 in Amsterdam te mogen rijden.

Nieuwe concessie

Met de nieuwe concessie wordt niet alleen het aanbod uitgebreid, maar heeft het GVB ook duidelijke ambities voor de toekomst. Zo zal vanaf 2027 de metro vaker rijden om de groei in reizigers op te vangen. Ook is er de wens om belangrijke ov-lijnen op termijn om te vormen tot Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), met hoge frequenties. Duurzaamheid wordt door de vervoerder ook genoemd, met aandacht voor energiebesparing, circulariteit en klimaatbestendigheid. Zowel GVB als de Vervoerregio benadrukken het belang van goed ov voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad.

"Samen tonen we ambitie voor meer en beter ov op straat. Toegankelijk, comfortabel en fijnmazig ov wat inwoners en bezoekers verbindt met werk, school, voorzieningen, en met elkaar", laat Melanie van der Horst weten in een persverklaring.

Tegelijkertijd wordt erkend dat de ov-sector met uitdagingen kampt, zoals personeelstekorten en grote infrastructurele werkzaamheden. Daarom is afgesproken om de groei geleidelijk te laten verlopen via een zogenaamd 'ingroeipad'. Dit wil zeggen dat in de eerste twee jaar op bepaalde lijnen tijdens daluren tijdelijk minder vaak gereden mag worden, om elders juist meer lijnen aan te kunnen bieden. Deze maatregelen zijn tijdelijk en worden alleen toegepast waar het reizigersaantal dat toelaat.

gvb