ProRail: Bijna alle liften en roltrappen op Schiphol vernieuwd

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Spoor- en stationsbeheerder ProRail meldt dat bijna alle (rol)trappen op station Schiphol Airport aangepast zijn en dat de liften zijn vernieuwd. Hiermee zijn de hinderlijke bouwhekken op de perrons en op Schiphol Plaza verwijderd zodat de doorstroming van passagiers weer vlot moet verlopen.

In de afgelopen twee jaar is er veel werk verricht aan de bestaande trappen, rolpaden en liften. Hellingbanen zijn vervangen door vaste trappen, en zowel nieuwe als bestaande trappen zijn verbreed. Daarnaast zijn sommige roltrappen omgebouwd tot dubbele roltrappen. De liften hebben nieuwe beglazing, branddeuren en wandafwerking gekregen om een brandwerende barrière aan te brengen tussen het perron en Schiphol Plaza.

Na de zomer worden de werkzaamheden aan de zogenoemde stijgpunten afgerond, en worden de laatste trappen in de gevel vervangen.

Verschillende periodes

De werkzaamheden vonden grotendeels plaats in verschillende treinvrije periodes, om de hinder voor reizigers beperkt te houden. Het station bleef tijdens de werkzaamheden bereikbaar voor iedereen. Bij de sloopwerkzaamheden werden zes hellingbanen verwijderd. Deze werden met werktreinen afgevoerd. Deze werktreinen reden op een biologische brandstof zonder gebruik van diesel.

Werkzaamheden tot 2028

De komende jaren gaat de spoorweginfrastructuur rond Schiphol op de schop. Het is een klus die zes jaar in beslag zal nemen en waarbij ook de Schipholtunnel een opknapbeurt krijgt. De werkzaamheden gaan gepaard met 39 buitendienststellingen tot aan 2028. Daarnaast komen er aan de buitenzijde nieuwe busplatformen die een directe toegang moeten bieden tot het perron.