Vandaag publicatie onderzoeksrapport treinongeval Voorschoten

Bij de treinbotsing ontstond veel ravage. (Foto: NS)
Bij de treinbotsing ontstond veel ravage. (Foto: NS)

Vandaag zal door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) het onderzoeksrapport worden vrijgegeven over de treinbotsing bij Voorschoten, wat op 4 april 2023 rond 3.30 uur plaatsvond. Toen reed een goederentrein in op een kraanlorrie, waarna een passagierstrein op de brokstukken ervan knalde en daardoor ontspoorde. De kraanmachinist kwam om het leven en er raakten meerdere mensen in de trein gewond.

Ruim een jaar na het ongeluk zijn veel vragen die het tweehonderd pagina's dikke rapport zal beantwoorden al beantwoord, maar de belangrijkste vraag is waarom de kraanmachinist te vroeg het spoor overstak. Het is onduidelijk of het rapport van de OVV hier een antwoord op zal kunnen geven. Al eerder gaf het Openbaar Ministerie (OM) aan dat er besloten werd om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen naar aanleiding van het treinongeval.

Veiligheidsvoorschriften

De website Nu.nl heeft heeft bij diverse spooraannemers navraag gedaan of de veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt voordat het rapport uit zou komen. De meeste aannemers hebben hierop gereageerd en aangegeven dat er al veel veiligheidsvoorschriften zijn.

De vraag is of de OVV in het rapport met een oordeel zal komen of de regelgeving nog strenger moet worden. In de loop van de dag moet hier meer bekend over worden gemaakt.