OM: Geen strafrechtelijke vervolging na treinongeval Voorschoten

OM: Er vindt geen strafrechtelijke vervolging plaats na het treinongeval in Voorschoten van vorig jaar. (Foto: NS)
OM: Er vindt geen strafrechtelijke vervolging plaats na het treinongeval in Voorschoten van vorig jaar. (Foto: NS)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen naar aanleiding van het treinongeval bij Voorschoten in april vorig jaar. Uit het onderzoek van zowel de Nederlandse Arbeidsinspectie als de politie is vastgesteld dat er geen strafbare feiten zijn die tot het ongeval hebben geleid.

Op 4 april 2023, rond half vier 's nachts vond er een botsing plaats tussen een goederentrein en een intercity op een bouwkraan nabij station Voorschoten. Hierbij kwam de kraanmachinist van aannemersbedrijf BAM om het leven en vielen er tiental gewonden in de trein.

'Oorzaak niet te achterhalen'

De overleden BAM-medewerker was de bestuurder van de kraanlorrie. Het OM concludeert dat het niet mogelijk is om vast te stellen waarom de kraan op een spoor stond die in gebruik was. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften en de communicatie tussen het personeel was adequaat. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de kraanbestuurder opzettelijk heeft gehandeld.

"Er zijn geen technische gebreken aan de kraan vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de kraanmachinist onwel zou zijn geworden of de kraan opzettelijk voor de goederentrein zou hebben geplaatst", schrijft het OM. Justitie concludeert daarom dat er sprake was van een ongeval.

Halverwege mei zal het onderzoeksrapport door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) worden gepubliceerd. Volgens de OVV zou het rapport zich momenteel in afrondende fase bevinden.