Andere vervoerders sluiten zich aan bij 'drie-minuten-stil' actie

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Niet alleen de treinen van NS staan zaterdagavond om half elf 's avonds drie minuten stil, maar ook andere vervoerders zullen zich bij deze actie aansluiten. Ook heeft de NS laten weten dat ze op dat moment ook de deuren van de stationswinkels zullen sluiten.

De aanleiding is het geweldsincident van afgelopen zaterdag, waarbij treinpersoneel van NS mishandeld werd door een groep jongens. Met deze actie willen de NS, de andere vervoersbedrijven en de nauw verbonden vakbonden, een krachtig signaal afgeven. Wouter Koolmees, president-directeur van NS heeft eerder een publieke noodoproep gedaan naar de overheid: "Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer."

Inmiddels hebben ook andere vervoersbedrijven verenigd onder de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) zich aangesloten bij de actie. Het gaat hierbij om de vervoerders Arriva, Keolis, Qbuzz en Connexxion.

Stijging

Het afgelopen jaar heeft NS 1.042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers vastgelegd. Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Het gaat om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook hebben NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2.300 te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen. De vervoerder neemt zelf maatregelen om de veiligheid van collega’s te verbeteren, maar doet tegelijkertijd ook een oproep aan het kabinet. Ook Arriva heeft aangegeven dat het aantal geweldsincidenten ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Het bedrijf noemt hierbij geen cijfers.

Tweede Kamer

De PVV veroordeelt de aanval ten zeerste en dringt er bij de regering op aan om krachtig op te treden. De partij pleit ervoor dat conducteurs dezelfde bevoegdheden krijgen als buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), waaronder de mogelijkheid om proces-verbaal op te maken. Daarnaast stelt de PVV voor dat alle conducteurs worden uitgerust met bodycams om incidenten vast te leggen en de veiligheid te waarborgen.

"Voor veel medewerkers in het ov is de maat vol, en dat is heel begrijpelijk", laat Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA weten. "Ondanks dat de Kamer en kabinet het erover eens zijn dat het geweld moet stoppen, lukt het niet om voldoende maatregelen te nemen."

De VVD noemt de aanval "een triest dieptepunt" en pleit ervoor dat daders altijd een gevangenisstraf krijgen.