NS legt treinverkeer zaterdagavond drie minuten stil na mishandeling van conducteur

NS legt het treinverkeer zaterdagavond om 22:30 drie minuten stil na een mishandeling van conducteur.  (Foto: Treinenweb)
NS legt het treinverkeer zaterdagavond om 22:30 drie minuten stil na een mishandeling van conducteur. (Foto: Treinenweb)

Aankomende zaterdag zullen NS en Arriva om 22.30 uur alle treinen voor drie minuten stil zetten. Dit is besloten naar aanleiding van het ernstige geweldsincident van afgelopen zaterdag, waarbij een conductrice en machinist werden aangevallen door een groep jongeren.

Met deze actie wil de NS, in samenwerking met vakbonden, een krachtig signaal afgeven: 'Het kan zo niet langer.' Wouter Koolmees, president-directeur van NS heeft een publieke noodoproep gedaan naar de overheid: "Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer."

Extra maatregelen

NS is over het toenemende geweld in gesprek met maatschappelijke organisaties zoals gemeentes, het COA en de GGZ. De afgelopen jaren heeft NS samen met andere vervoerders al meerdere keren in Den Haag aangedrongen op meer bevoegdheden en middelen. Zo wil NS mogelijkheden voor veiligheidspersoneel uitbreiden door toegang tot landelijke systemen voor de controle van identiteit en toegang tot bepaalde informatie in politiesystemen, zodat collega's eerder weten wie ze voor zich hebben en boetes bij de juiste persoon terecht komen. Dit ontlast de politie, voorkomt escalatie en zorgt dat personen zich moeten verantwoorden voor hun gedrag.

Stijging van geweldsincidenten

Afgelopen jaar heeft NS 1.042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers vastgelegd, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Het gaat om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook hebben NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2.300 te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen.

De vervoerder neemt zelf maatregelen om de veiligheid van collega’s te verbeteren met gerichte veiligheidsacties, slimme inzet van veiligheidspersoneel en (permanente) ingangcontroles op stations. Daarnaast werft NS hard door om over meer Veiligheid & Servicemedewerkers te beschikken. Recent is NS gestart met een pilot waarin hoofdconducteurs en servicemedewerkers een bodycam dragen. Volgens NS zou dit 'de-escalerend werken'.