NS-conductrice zwaar mishandeld in trein

Een archieffoto van een aanhouding door de politie. (Foto: Politie)
Een archieffoto van een aanhouding door de politie. (Foto: Politie)

Afgelopen zaterdagavond heeft een groep van zes tot acht jongens een hoofdconductrice van NS mishandeld in de trein tussen Den Haag HS en Delft, zo meldt spoorvakbond VVMC, en dit is bevestigd door de NS.

Rond half elf werd ze geschopt, geslagen en met grof geweld van de trap geduwd, resulterend in zware mishandeling en letsel op verschillende plaatsen op haar lichaam. Ook de machinist werd belaagd door de groep. Uiteindelijk moest de conductrice worden behandeld in het ziekenhuis.

Directeur operatie NS Eelco van Asch: "Het is ronduit verschrikkelijk wat mensen onze collega’s menen aan te moeten doen. We hebben van deze recente aanval aangifte gedaan en zullen de politie in alles ondersteunen om de daders te vinden." Inmiddels er een dader opgepakt van minderjarige leeftijd, en zit momenteel nog vast. Het OM zal een besluit nemen over de straf.

VVMC: Actie nodig

De spoorwegvakbond VVMC heeft inmiddels contact gehad met de NS-directie en dringt aan op actie. Verontwaardigd hebben ze gereageerd op het incident: "Gaan we met zijn allen zitten wachten tot er opnieuw een dodelijk slachtoffer te betreuren valt?". Onlangs voerde de vakbond nog een enquête uit onder haar leden, waaruit bleek dat de agressie tegen spoorwegpersoneel de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. NS heeft recentelijk aangegeven een stijging te zien in het aantal daklozen, verwarde personen en mensen onder invloed van alcohol en drugs in treinen en op stations.

Maatregelen

Ook het spoorwegbedrijf gaf in februari aan dat zij een stijging van geweldsincidenten zagen tegen hun personeel. Sinds half januari loopt er bij de NS een proef waaraan een groep hoofdconducteurs en servicemedewerkers van de NS meedoen. ZIj dragen een bodycam die beeld en geluid opneemt. De camerabeelden kunnen, in aanvulling op de camera´s in treinen en stations, gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden door justitie en politie. Volgens de NS zou de camera de-escalerend werken.