NS ziet stijging in geweldsincidenten tegen personeel

NS zag vorig jaar een stijging in geweldsincidenten tegen treinpersoneel. (Foto: NS)
NS zag vorig jaar een stijging in geweldsincidenten tegen treinpersoneel. (Foto: NS)

De NS geeft aan dat zij steeds vaker maatregelen moeten treffen om agressie in de trein en op het station tegen te gaan. Het afgelopen jaar heeft de NS meer dan 13.000 keer te maken gehad met geweld tegen treinpersoneel, bevestigt een woordvoerder van de NS tegenover De Telegraaf.

Er is sprake van een stijging van acht procent. De meldingen zijn onderverdeeld in diverse klassen waarbij de A-klasse betekent dat er sprake is fysiek of verbaal geweld wat strafbaar is. In 2022 was er nog sprake van 965 meldingen uit die klasse, maar vorig jaar lag deze op 1042 meldingen. De NS ziet sinds de coronacrisis een stijgende lijn in het aantal meldingen. Eelco van Asch, directeur Operatie en lid Raad van Bestuur NS spreekt over "schokkend en onacceptabel".

De NS meldt dat het geweld doorgaans wordt veroorzaakt door reizigers die zonder kaartje reizen. Daarnaast constateert het spoorwegbedrijf dat maatschappelijke kwesties, zoals "asielzoekersproblematiek, toename van verwarde personen en een zekere mate van hardheid in de samenleving", terug te zien zijn in het gedrag op stations en in treinen.

Bodycam

Sinds half januari loopt er bij de NS een proef waaraan een groep hoofdconducteurs en servicemedewerkers van de NS meedoen. ZIj dragen een bodycam die beeld en geluid opneemt. De camerabeelden kunnen, in aanvulling op de camera´s in treinen en stations, gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden door justitie en politie. Volgens de NS zou de camera de-escalerend werken. Ook heeft de NS aangegeven dat de reiziger geen zorgen hoeft te maken over privacy, en dat het gebruik ervan in dezelfde lijn ligt van de huidige camerabewaking op de stations en in de treinen.

Met de proef breidt NS het gebruik uit van de bodycam die al standaard door ruim 700 medewerkers van Veiligheid & Service gedragen wordt. In totaal nemen 120 medewerkers vrijwillig deel aan de proef.

Bron: De Telegraaf