Opmerkelijke 1 april grappen uit de media

Traditiegetrouw is 1 april de dag dat mensen in het ootje worden genomen. Ook in de media werden er diverse artikelen geplaatst die niet altijd geloofwaardig zijn of misschien juist wel. Zo werd er gesproken over een rookverbod op een toekomstig station, een nieuwe museumspoorlijn bij Amersfoort, een nieuwe site voor vliegtickets en een bijzonder feitje over de klokken op de stations die de zomertijd in gegaan zijn.

NVBS komt met een eigen spoorlijn

In het kader van de vernieuwing van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS), waaronder de restyling van hun tijdschrift Op de Rails, konden ze met trots op Facebook verkondigen dat ze ook hun eigen museumspoorlijn konden openen waar in het geheim aan was gewerkt. Het ging over het bekende Pon-lijntje tussen Amersfoort Centraal en Leusden waar normaal gesproken enkele keren per week een autotrein naar de autodealer Pon rijdt. De plannen waren om deze weer uit te breiden in de richting van Kesteren, iets waar wij eerder in 2023 ook al over schreven.

De plannen voor de nieuwe museumlijn zouden al flink gevormd zijn om stoomtrein NS 7742 "Bello" van de Stoomtram Hoorn-Medemblik daar te laten rijden, maar ook de NS 3737 van het Spoorwegmuseum zou, nadat die gerevisiseerd zou worden, dienst doen op de spoorlijn die uit 1886 stamt.

ProRail met zomertijd

Spoorbeheerder ProRail kwam op Instagram met een video waar ze vertelden dat ze vrijwilligers zochten om de stationsklokken te verzetten naar de zomertijd. Het enige waarover de deelnemers moesten beschikken was een ladder en geen hoogtevrees. Met een speciale sleutel zou het de bedoeling moeten zijn om de klok vooruit te kunnen draaien

In werkelijkheid worden alle klokken centraal aangestuurd door een pulssysteem. En op 1 april maakte ProRail bekend dat ze ons in het welbekende ootje namen. In de nacht van zaterdag op zondag zijn alle klokken op de stations om 02:00 uur voorzien van voldoende pulsen om in een korte tijd 60 minuten vooruit te zijn gezet. Wat er op zo een moment precies gebeurt hebben we eerder al eens in beeld gebracht.

Treinreiziger.nl komt met vliegtickets

De website Treinreiziger.nl kwam met een nieuwsbericht waarin ze met trots aankondigden dat ze vliegtickets gingen aanbieden naast hun pakketreizen die ze onder de naam Treinrondreis.nl verkopen. "We bieden nu alleen informatie over de trein. Maar veel treinreizigers stappen op Schiphol over op het vliegtuig. Het is daarom veel logischer om niet alleen informatie te geven over de treinreis", schrijft eigenaar Hildebrand van Kuijeren op de website. Wie het artikel helemaal gelezen heeft weet direct dat het een 1 april grap is waarbij de genoemde spoorwerkzaamheden in Duitsland, die overigens realiteit zijn, op de hak worden genomen.

SpoorPro: "uitgesloten rookverbod op toekomstige Van Nelle station"

Wie 'Van Nelle' zegt moet waarschijnlijk denken aan de voormalige Van Nelle fabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit bouwwerk is één van de kenmerkende industriële monumenten van Nederland die sinds 2014 zelfs op de UNESCO werelderfgoed werd gezet

Er zijn volgens een paywall-artikel van de website SpoorPro uit februari serieuze plannen om in de toekomst, als onderdeel van het infrastructurele meerjarenplan tussen Leiden en Dordrecht, vijf nieuwe stations te openen. Een van de stations met de naam "Rotterdam Van Nelle" zal dan moeten verschijnen bij de kenmerkende fabriek. Deze feit is niet te bestempelen als grap, maar de grap was wel dat er nu al duidelijkheid was dat het bestaande rookverbod op het nieuw te bouwen station opgeheven wordt om de herinnering in ere te houden dat in die fabriek in het verleden onder meer tabak werd geproduceerd. "Fervente rokers kunnen op het nieuwe station straks dus genieten van hun bakje koffie met een lekkere Zware Van Nelle tussen de vingers." eindigt het artikel.

Opvallend is dat het een gratis artikel is, wat verklapt dat het een 1 april grap is. Voornamelijk plaatst de nieuwswebsite de meeste artikelen namelijk achter een paywall voor hun abonnees.

Stichting 2454 CREW

Ook de Stichting 2454 CREW besloot op deze dag de lolbroek aan te trekken. Zij maakten op Facebook bekend dat ze hun diesellocomotieven in de huisstijl van het vroegere ACTS gingen schilderen, in de kleur donkerblauw met gele biezen met uiteraard de markante snor op de voorkant. Met deze vernieuwing zouden de tractie-eenheden meer passen bij de V60-locomotief van RailExperts waarmee de partij vaak rangeerwerkzaamheden mee uitvoert. De eerste gelukkige zou de exNS-loc 2296 zijn welke de stichting sinds 1 december 2022 heeft overgenomen van de Stichting Erfgoed Hengelo, die momenteel in Roosendaal weer rijvaardig wordt gemaakt.

Meer grappen....

Zo hebben we in diverse Facebook-groepen die onze schrijvend redactielid volgt ook diverse grappen gespot. We gaan niet op alle grappen in omdat dit onaandoenlijk wordt, maar een paar kunnen we ongetwijfeld uitlichten.

Een Duitse ICE-trein zou omgebouwd zijn tot posttrein, en voorzien is van de gele kleuren waarin de Fransen vroeger ook post vervoerden met hun TGV's. Maar ook in een veelbezochte Facebookgroep over de ICNG maakten wij de grap dat de Belgische NMBS de Alstom Coradia Stream besteld had. Om de grap compleet te maken zou er een concept-art zijn uitgelekt wat inwerkelijkheid niets anders was dan een screenshot uit het computerspel Train Simulator Classic, waarin er een speciale bordeauxrode livrei geinstalleerd was.

Ook kwam de snoepfabrikant achter Autodrop aan met 'treinendrop' op Facebook. Opsich was dit in het verleden geen grap, want tijdens het evenement "175 Jaar Spoor" in 2014 deelde de NS al snoepzakjes uit met dropjes in de vorm van treinen. Of deze van dezelfde fabrikant vandaan kwamen is niet bij de redactie bekend. Maar wie nog een zakje met deze lekkernijen bewaard heeft mag zich bij ons melden. Ook de Albert Heijn verkocht in het verleden ook zelfs heuze nachttrein-drop in de supermarkt.