Foodvalley wil onderzoek naar heropening Ponlijn voor reizigersvervoer

De aftakking op station Amersfoort Centraal naar de ponlijn (rechts). (Foto: Leen Kievit)
De aftakking op station Amersfoort Centraal naar de ponlijn (rechts). (Foto: Leen Kievit)

Als het aan de regio Foodvalley in de Gelderse Vallei ligt wordt de Ponlijn tussen Amersfoort en Veenendaal weer gereactiveerd. 'Dat is een onderzoek waard', vindt Engbert Stroobosscher, portefeuillehouder van Regio Foodvalley en wethouder van gemeente Veenendaal.

Momenteel wordt de spoorlijn tot aan Leusden gebruikt voor autotransport naar autodealer Pon waar ook het spoor eindigt. Vroeger toen de spoorlijn tot aan Veendaal liep, werd dit ook de Kersenlijn genoemd.

Onderzoek

Stroobosscher heeft aangekondigd een onderzoek uit te voeren naar dit onderwerp binnen de Bereikbaarheidsagenda Regio Foodvalley 2023-2026. Om de aanleg te kunnen realiseren, is de goedkeuring van zowel de provincie Utrecht als het rijk vereist. Onder Foodvalley vallen verschillende gemeenten, waaronder Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel, Veenendaal en Rhenen. Deze gemeenten kunnen invloed uitoefenen op de overheid om hun doel te bereiken.

Ook wethouder Gerard van Deelen van Scherpenzeel heeft afgelopen maand zijn steun uitgesproken voor de heropening van de Ponlijn. Hij is echter ook bezorgd, samen met Renswoude en Woudenberg, over de N224, de doorgaande weg die langs deze plaatsen loopt. De provincies Gelderland en Utrecht hebben besloten gezamenlijk te onderzoeken hoe de druk op deze weg kan worden verminderd. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar bekend worden gemaakt, aldus Van Deelen.