Komende weken opnieuw hinder op en rond Schiphol vanwege werkzaamheden

De komende weken is er opnieuw hinder op en rond Schiphol vanwege werkzaamheden aan het spoor en de perrons. (Foto: Treinenweb)
De komende weken is er opnieuw hinder op en rond Schiphol vanwege werkzaamheden aan het spoor en de perrons. (Foto: Treinenweb)

Ook aan het begin van 2024 vinden er weer werkzaamheden plaats op en rond Schiphol Airport. Aankomend weekend 6 en 7 januari en van 13 januari tot en met 4 februari zijn een aantal sporen niet beschikbaar en wordt de dienstregeling van, naar en de luchthaven aangepast.

De NS waarschuwt dat treinen in de perioden drukker zijn en van andere sporen vertrekken en moeten reizigers soms extra overstappen. Dit betekent ook een langere reistijd. De vervoerder adviseert reizigers om voor vertrek de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Reisadvies

De gehele periode geldt een aangepaste dienstregeling. Reizigers moeten rekeninghouden met minder treinen, extra overstappen en extra reistijd.

6 en 7 januari
Op zondag 7 januari geldt in de nacht tussen 1.15 uur t/m 4.55 uur een omreisroute tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal via Haarlem. Er rijden pendeltreinen tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal. Tussen Schiphol Airport en Leiden rijden snelbussen.

13 januari - 4 februari
In de weekenden van 20 januari 4.00 uur tot en met 22 januari 2.00 uur en 3 januari 4.00 uur tot en met 5 februari 2.00 uur is er geen treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk en tussen Schiphol en Amsterdam Centraal. Reizigers tussen Amsterdam Sloterdijk/Centraal en Amsterdam Zuid kunnen met hun NS-vervoerbewijs gebruikmaken van de metro en op Amsterdam Zuid overstappen op de trein naar Schiphol.

4 februari
Op deze dag is er ook geen treinverkeer tussen Zaandam en Amsterdam Sloterdijk. Dan rijden er bussen tussen Zaandam en metrostation Amsterdam Noord (8x per uur). Ook hier kunnen reizigers met hun NS-vervoerbewijs gebruikmaken van de metro richting Amsterdam Centraal maar ook richting Amsterdam Zuid om op de trein te stappen richting Schiphol

Werkzaamheden ProRail

ProRail vervangt het hele spoor in de Schipholtunnel. Daarnaast wordt op de perrons gewerkt aan de (rol)trappen en hellingbanen. Omdat Schiphol Airport een druk station is met veel treinen en treinreizigers moet het spoor daar goed onderhouden worden. Dat doet ProRail met het project Groot Onderhoud Schiphol zodat het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee kunnen.

Met het project Multimodale Knoop Schiphol wordt meer ruimte op de perrons gecreëerd voor de groeiende stroom treinreizigers. Door bijvoorbeeld hellingbanen weg te halen en te vervangen door vaste trappen. Deze projecten lopen gelijk op zodat de hinder voor reizigers zo kort mogelijk duurt. De vervanging van de hellingbanen en roltrappen is komend voorjaar gereed. De andere werkzaamheden lopen nog door tot 2028.