Mogelijke treinverbinding tussen Italië en Slovenië in zicht

De ETR700 zal ingezet worden tussen Italië en Slovenië. (Foto: Superalbs)
De ETR700 zal ingezet worden tussen Italië en Slovenië. (Foto: Superalbs)

De ETR700 treinstellen, ook bekend als de vroegere Fyra V250, van Trenitalia zullen medio volgend jaar een grensoverschrijdende verbinding gaan rijden tussen Italië en Slovenië. Deze maand vonden er al proefritten plaats tussen Milaan en Ljubljana.

Een van de ETR700 treinstellen is vanwege de buitenlandse spoorverbinding voorzien van enkele technische aanpassingen, waaronder het toegevoegde ETCS baseline 3. De testritten met ETR700.8 werden van 12 december tot 21 december uitgevoerd waarbij niet alleen het ETCS-systeem werd getest, maar ook de werking van het GSM-R communicatiesysteem. De testritten vonden plaats tussen grensstation Villa Opicina en Verd, wat ongeveer 25 kilometer voor Ljubljana ligt. De ETR700.10 is het tweede treinstel dat omgebouwd zal worden.

Uiteindelijk zal de treindienst vanaf 1 april 2024 van start moeten gaan. De rit start in Milaan en rijdt dan de route: Brescia, Peschiera del Garda, Verona, Vicenza, Padova, Venetië Mestre, Portogruaro, Triëst Airport, Triëst, Villa Opicina, Divaca, Postojna met als eindpunt Ljubljana. Deze rit zal net iets minder dan 7 uur duren

Geschiedenis

De plannen voor de verbinding lagen al een tijdje op de plank. In 2020 werkten de Italiaanse vervoerder Trenitalia en de Sloveense vervoerder SZ PP, samen aan plannen voor een directe spoorverbinding tussen Italië en Slovenië met behulp van de Frecciarossa (ETR1000). Vanwege de coronapandemie werden aan Italiaanse zijde slechts beperkte tests uitgevoerd met behulp van de toen geplande Frecciarossa. Uiteindelijk viel het project stil omdat Slovenië met enkele Eurocity's kwam.

In de afgelopen twee decennia had Slovenië geen goede grensoverschrijdende verbindingen met Italië. In 2000 kwam er een eind aan de buitenlandse verbinding, waarna er in 2018 weer een regionale trein ging rijden tussen Ljubljana, Triëst en Udine. In 2021 werden Wenen, Ljubljana en Triëst met een EuroCity verbonden.