Siemens levert Mireo voor vervoerders in regio Leipzig

Treinfabrikant Siemens Mobility heeft een order binnengehaald voor de levering van 75 Mireo-treinen voor het project "Central German S-Bahn Network 2025+". De order heeft een waarde van 500 miljoen euro.

In totaal zijn er 41 driedelige Mireo-treinen besteld door de exploitanten van Die Länderbahn DLB, 18 vierdelige Mireo-treinen en 16 Mireo tweedelige Mireo batterijtreinen (Mireo Plus B) door DB Regio AG. Al deze stellen zullen worden ingezet in de regio van Leipzig.

Opdrachtgevers

Gezamenlijke opdrachtgevers voor het totale MDSB 2025+ netwerk zijn het Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig (ZVNL) in samenwerking met de speciale Saksische transportverenigingen Verkehrsverbund Mittelsachsen (ZVMS) en Verkehrsverbund Vogtland (ZVV), evenals de autoreiten van de deelstaat Saksen-Anhalt.

"Het is onze grootste Mireo-order tot nu toe", zegt Gerhard Greiter, CEO Noordoost- en Oost-Europa bij Siemens Mobility. "Het vervoersknooppunt Leipzig is een van de belangrijkste in de Centraal-Duitse metropoolregio. Met de levering van de Mireo-treinen maken we een grotere flexibiliteit voor het openbaar vervoer in Midden-Duitsland, een hogere capaciteit per trein en meer comfort voor de passagiers mogelijk. markeert een nieuwe stap in de richting van een transitie in het spoorvervoer: door het bieden van meer ruimte, betere uitrusting en functies, en een hogere bedrijfsfrequentie, wordt het spoorvervoer steeds aantrekkelijker."

Inzet

Naar verwachting zullen de Siemens Mireo's op deze trajecten in 2026 worden ingezet:

Die Länderbahn DLB (vierdelige Mireo's)

  • S 4: Torgau – Eilenburg – Taucha – Leipzig Hbf. (lager niveau) – Oschatz – Riesa
  • S 6: Leipzig-Stötteritz – Leipzig Hbf. (lager niveau) – Leipzig-Messe – Naumburg
  • S 10: Schkeuditz – Leipzig Hbf. (bovenste niveau)

Die Länderbahn DLB (driedelige Mireo's)

  • S 3: Geithain – Borna – Leipzig Hbf. (lager niveau) – Schkeuditz – Halle (S.) – Halle-Nietleben
  • S 5: Halle-Trotha – Halle (S.) – Flughafen Leipzig/Halle – Leipzig Hbf. (lager niveau) – Altenburg – Gößnitz – Glauchau/Werdau – Zwickau
  • S 5x: Halle-Trotha – Halle (S.) – Flughafen Leipzig/Halle – Leipzig Hbf. (lager niveau) – Altenburg – Werdau – Zwickau/Plauen

DB Regio AG (tweedelige Mireo Plus B)

  • S1: Leipzig- Miltitzer Allee - Leipzig Hbf. (lager niveau) – Leipzig Stötteritz –Borsdorf – Grimma – Döbeln

Comfort

De nieuwe treinen bieden 100 zitplaatsen in tweedelige variant. In de driedelige variant is er zitplaats voor 150 passagiers, en voor de vierdelige is er plaats voor 200 passagiers. Elk van de treinen beschikt ook over multifunctionele ruimtes en een aparte eerste klas coupé met lederen stoelen. Verder zijn de treinen voorzien van gratis Wifi, gezinsruimte, drempelvrije toegang, stopcontacten en USB-poorten zop veel plekken, en geïntegreerde draadloze opladers voor smartphones in de tafeltjes verwerkt.

Een realtime reisinformatiesysteem geeft de huidige aankomst- en vertrektijden weer, evenals de verbindingsmogelijkheden bij de betreffende haltes. Ook zijn de treinen uitgerust met speciale ruiten die het netwerksignaal van telefoons beter doorlaten. Daarnaast zal de doorstroming van passagiers nog beter zijn in vergelijking met de voorgaande treinen omdat er per zijde meer deuren aanwezig zijn.

Succes voor Siemens Mireo

Tot op heden heeft Siemens Mobility 22 Mireo-vloten verkocht met in totaal meer dan 400 treinen. De trein is er in diverse aandrijvingen leverbaar, zowel elektrisch als waterstof- of batterijaandrijving. De nieuwste versie van het platform is de Mireo Smart, die verkrijgbaar is met een zeer korte levertijd van 18 maanden tegen een aantrekkelijke prijs met een standaard configuratie, maar wel met eigen keuze voor aandrijving. Als voorbeeld wordt deze trein geleverd zonder de kleurstelling van de klant. Die is zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen ervan.