Alstom gaat nieuwe fase in met ontwikkeling van Duitse variant van ICNG

De ICNG die ook geschikt zal zijn voor het Duitse spoornetwerk is 14 december 2023 aangekomen in TsjechiŽ voor testritten. (Foto: VUZ_as (Testcentrum TsjechiŽ))
De ICNG die ook geschikt zal zijn voor het Duitse spoornetwerk is 14 december 2023 aangekomen in TsjechiŽ voor testritten. (Foto: VUZ_as (Testcentrum TsjechiŽ))

In opdracht van NS gaat treinbouwer Alstom verder aan de slag met de ontwikkeling van de nieuwe variant van de ICNG die geschikt is om in zowel Nederland als Duitsland te rijden. Het gaat om twee achtdelige treinstellen uit de oorspronkelijke order. Deze zijn net als de Belgische variant voorzien van het bekende 'flow' uiterlijk.

Op social media platform X is een foto gepubliceerd waarop te zien is dat er één van de stellen (met nummer 3352) naar het testcentrum bij de Ring van Velim in Tsjechië is gebracht. Hier zal dit type trein een grote reeks beproevingen krijgen om uiteindelijk toelating in Nederland en Duitsland te kunnen verkrijgen. De trein zal naast ERTMS en ATB ook geschikt zijn voor de Duitse beveiligingssystemen PZB en LZB en kan uiteraard in Duitsland onder de daar gangbare bovenleidingsspanningen rijden.

Voorbereiding op mogelijke internationale verbinding

De NS heeft niet bekend gemaakt of er plannen zijn met een nieuwe treinverbinding tussen Nederland en Duitsland, maar met de twee bestelde treinen lijkt de NS wel voorbereid te willen zijn op een mogelijke nieuwe internationale treinverbinding naar de oosterburen. De NS heeft bij de aanschaf van de ICNG een optie genomen op de aanschaf van nog eens 150 treinstellen. Dit betekent dat de NS uiteindelijk ook de mogelijkheid heeft om extra ICNG-stellen van de Duitse variant aan te kunnen schaffen.

Ook de Duitse vervoerders en autoriteiten DB Regio, NAH.sh, LNVG en Bwegt hebben bij Alstom een bestelling geplaatst voor eigen Coradia Stream treinstellen. Deze productie is inmiddels al op gang.

Testritten

Het is niet de eerste keer dat de ICNG uit de Alstom Coradia Stream familie in Velim te gast is. De binnenlandse variant was in mei 2019 te gast op deze testbaan waar vele duizenden testkilometers zijn gereden met de eerste gebouwde ICNG-treinstellen. Ook de Luxemburgse Coradia Stream voor Luxemburgse vervoerder CFL heeft in het voorjaar hier vele kilometers gemaakt om volgend jaar in dienst te kunnen worden gesteld.