Israël investeert ruim 24 miljard euro in uitbreiding spoornetwerk

IsraŽl investeert ruim 24 miljard euro in uitbreiding van het spoornetwerk. (Foto: Oyoyoy)
IsraŽl investeert ruim 24 miljard euro in uitbreiding van het spoornetwerk. (Foto: Oyoyoy)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft bekend gemaakt dat Israël van plan is om maar liefst 24,5 miljard euro te investeren in de uitbreiding van het spoornetwerk.

Dit ambitieuze project, dat bekendstaat als het 'Eén Israël Project', heeft als doel treinsporen aan te leggen van Tel Aviv naar gebieden die verder van het centrum van het land liggen. Hierdoor zullen reistijden naar de belangrijkste zaken- en overheidscentra van het land worden verkort tot 2 uur of minder.

Interessant genoeg heeft premier Netanyahu ook gesproken over de mogelijkheid om in de toekomst een spoorlijn aan te leggen tussen Israël en Saoedi-Arabië. Hoewel de twee landen op dit moment geen diplomatieke banden hebben, toont het feit dat Amerikaanse functionarissen onlangs in Saoedi-Arabië waren om de relaties tussen beide landen te verbeteren, aan dat er mogelijk een grotere regionale samenwerking op komst is.

Naast de uitbreiding naar Saoedi-Arabië zijn er plannen voor een hogesnelheidslijn die vanaf de Middellandse Zeekust naar Eilat, in het uiterste zuiden van Israël, zal lopen. Op de lange termijn is het zelfs het plan om deze lijn door te trekken naar het Arabische Schiereiland en Saoedi-Arabië.

Met deze omvangrijke investering en infrastructuurplannen hoopt Israël de mobiliteit en de huidige verbindingen in het land aanzienlijk te verbeteren en de regionale banden te versterken. In 2019 kampte Israël met een tekort aan rijtuigen waarbij er treinen werden omgebouwd tot spitsrijtuigen waarin er stoelen en tafels zijn weggehaald waardoor er 20 procent meer reizigers per trein mee konden rijden.