ProRail heeft oorzaak van falende verkeersleidingspost in Amsterdam gevonden

ProRail zal in de nacht van vrijdag op zaterdag weer overschakelen naar de Amsterdamse verkeersleidingspost. (Foto: Treinenweb)
ProRail zal in de nacht van vrijdag op zaterdag weer overschakelen naar de Amsterdamse verkeersleidingspost. (Foto: Treinenweb)

ProRail kan het treinverkeer rondom Amsterdam op korte termijn weer vanuit de verkeersleidingspost in Amsterdam bedienen. Vanwege de omvangrijke verstoring afgelopen zondag werd het treinverkeer vanaf maandag bediend vanuit de uitwijkpost op Utrecht Centraal.

De oorzaak van de uitval van de post op Amsterdam kwam door een defect hardware-onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels. Deze is volgens ProRail vervangen en de afgelopen dagen uitgebreid getest.

Nu de storing is opgelost wordt er vrijdag op zaterdagnacht teruggekeerd naar de verkeersleidingspost in Amsterdam. Tot die tijd wordt er vanuit de uitwijklocatie in Utrecht gewerkt. Tijdens de terugkeer, die in de nacht wordt uitgevoerd, kunnen er vanwege de omschakeling enkele uren geen treinen rijden in de regio Amsterdam. Hierdoor zal er vooral hinder zijn voor nachttreinen en goederentreinen.

Hardware probleem

ProRail meldt dat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar de boosdoener van de uitval van het treinverkeer zondag. De analyse wijst uit dat een bepaald hardware-onderdeel weigerde. Het gevolg hiervan is dat de software die de bediening van seinen en wissels regelt uitvalt.

Het systeem voor de bediening van seinen en wissels op de verkeersleidingspost in Amsterdam is volledig redundant uitgevoerd. Dat betekent dat een defect onderdeel in principe een back-up heeft, die het overneemt in het geval van storing of defect. Tijdens de storing gaf het betreffende hardware-onderdeel echter geen signaal af dat er iets mis was. Hierdoor functioneerde de redundantie ook niet correct. ProRail doet onderzoek hoe dit probleem in de toekomst voorkomen kan worden.