Eerste European Sleeper nachttrein is aangekomen in Nederland

De European Sleeper nachttrein op Rotterdam Centraal. (Foto: Ronald Claessen)
De European Sleeper nachttrein op Rotterdam Centraal. (Foto: Ronald Claessen)

De aankomst van de eerste officiele nachttrein van European Sleeper is een feit. Vrijdagmorgen omstreeks 06:56, een klein half uur later volgens planning, kwam deze trein vanuit Berlijn op Amsterdam aan, waarna deze trein doorreed naar Brussel. De nachttrein rijdt vanaf nu drie keer in de week heen en weer tussen Brussel - Amsterdam - Berlijn, en in 2024 zelfs door naar Praag.

De rit wordt gereden door Train Charter Services, die ook de Dinner Train en de Greencitytrip rijdt. Het bedrijf heeft inmiddels een licentie om onder hun vlag ook in België te mogen rijden. De gebruikte TRAXX-locomotieven zullen bij Lineas vandaan komen waar het bedrijf nauw verbonden mee is. Speciaal voor de eerste rit werd de treinsamenstelling aangepast. "Vanwege de grote vraag zetten we vrijdag twee extra ligrijtuigen en een extra slaaprijtuig in", vertelt mede-oprichter Chris Engelsman tegenover Treinreiziger.nl waarvan eigenaar Hildebrand van Kuijeren met de rit meereed. Ook de Belgische minister voor mobiliteit, Georges Gilkinet, was aanwezig bij het vertrek van de trein.

Dienstregeling

Op maandag, woensdag en vrijdag zal de nachttrein naar Berlijn vertrekken vanuit Brussel. European Sleeper hoopte oorspronkelijk om de trein rechtstreeks naar Praag te laten rijden, maar vanwege beperkte treinpaden bij de Duitse spoorbeheerder DB Netz voor het jaar 2023 is deze bestemming uitgesteld tot 2024. De trein stopt onderweg op de tussengelegen stations: Antwerpen, Roosendaal, Den Haag HS, Rotterdam, Amsterdam, Deventer, Bad Bentheim en Berlijn.

De trein vanaf Brussel Zuid/Midi vertrekt om 19:22 uur en maakt onderweg stops, waaronder Antwerpen Centraal, Roosendaal (20:42), Rotterdam Centraal (21:18) en Amsterdam Centraal (22:28). De aankomsttijd in Berlijn is om 6:48 uur. In Berlijn is er een handige aansluiting op de trein naar Praag, die rond 7:15 uur vertrekt.

De nachttrein vanuit Berlijn naar Nederland en België vertrekt op zondag, dinsdag en donderdag. Het vertrek vanuit Berlijn Hbf is om 22:56 uur, en de trein arriveert in Amsterdam Centraal in de vroege ochtend om 6:31 uur. Rotterdam wordt een uur later bereikt, en om 9:27 uur komt de trein aan in Brussel. Helaas zal de trein geen stop maken in Amersfoort en Den Haag HS, omdat ProRail geen beschikbare spoorruimte meer heeft op ddeze stations.

Tickets

Een plekje in het couchetterijtuig is beschikbaar vanaf 79 euro. Een slaaprijtuig zal 109 euro kosten. Een plek in het zitrijtuig kost 49 euro. De verkoop van tickets gaat op dit moment voornamelijk via de website van European Sleeper en enkele partners. NS International is ook lovend over de nieuwe treinverbiding waarbij ze plannen hebben om de nachttrein ook in hun boekingssysteem op te nemen. Omdat er een technische aansluiting moet worden gerealiseerd wordt er verwacht dat dit aan het eind van het jaar mogelijk zal zijn.

Ook is het volgens Engelsman de bedoeling dat het InterRail-ticket ook geldig zal zijn voor deze nachttrein. "Ik kan geen harde garanties geven, maar de verwachting is wel dat deze zomer Interrailers nog gebruik kunnen gaan maken van onze nachttrein". Er wordt wel benadrukt dat er een toeslag zal gelden.

Video: Treinreiziger.nl / Hildebrand van Kuijeren