Staatssecretaris haalt plannen Lelylijn voorzichtig uit de ijskast

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) lijkt de plannen voor de Lelylijn toch voorzichtig uit de ijskast te willen halen. Hiermee wil ze de provincies Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe toch tegemoet te willen komen die zich inzetten voor de realisatie van de nieuwe spoorlijn.

De plannen richt ze nu voornamelijk op een busverbinding over het tracé van de Lelylijn, die van Groningen - Drachten - Heerenveen naar Lelystad moet gaan lopen. Maar mocht deze busverbinding in de smaak vallen bij reizigers, zou er volgens Kamerlid en partijgenoot Rutger Schonis zeker potentie in een spoorlijn kunnen liggen.

"Te duur en weinig tijdswinst"

In april liet de staatssecretaris nog weten dat ze niets in de Lelylijn zag. Het project zou te duur zijn en bovendien te weinig tijdswinst op te leveren voor reizigers. Volgens Schonis zou ze nu iets minder stellig tegen de spoorlijn aankijken. "Maar vooralsnog zijn de pijlen vooral gericht op de realisatie van een hoogwaardige busverbinding", meldt hij tegenover De Stentor.

Schonis bracht de Lelylijn deze week ter sprake tijdens de bespreking van de meerjarenbegroting infrastructuur voor ruimte en transport. "De vier provincies spreken in hun coalitie-akkoorden nadrukkelijk de wens voor de Lelylijn uit. De staatssecretaris onderzoekt nu samen met de provincies, die verantwoordelijk zijn voor busvervoer, eerst de mogelijkheden voor een spoedige realisatie van de hoogwaardige busverbinding. Mocht die zijn nut meer dan bewijzen, dan is een spoorverbinding op lange termijn misschien alsnog bespreekbaar".

Foto: Rob Dammers (Creative Commons; Flickr)
Een SLT Sprinter over de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle.
Foto: Rob Dammers (Creative Commons; Flickr)