NS verkoopt laatste buitenlandse activiteiten van Abellio Duitsland

De NS verkoopt de laatste buitenlandse activiteiten van Abellio Duitsland aan het Duitse BeNEX. (Foto: Spoorjan)
De NS verkoopt de laatste buitenlandse activiteiten van Abellio Duitsland aan het Duitse BeNEX. (Foto: Spoorjan)

De NS heeft dinsdag aangekondigd dat ze haar buitenlandse activiteiten onder de naam Abellio zullen beëindigen. De laatst overgebleven concessie in Duitsland zal worden overgedragen aan de Duitse spooronderneming BeNEX.

Enkele jaren geleden besloot NS dat buitenlandse activiteiten geen onderdeel meer zijn van de kernactiviteiten. Vorig jaar heeft NS de Britse dochteronderneming Abellio UK overgedragen aan het Britse autoriteiten, in lijn met deze strategie. Met de verkoop van de Duitse activiteiten, zet NS na meer dan 20 jaar een punt achter zijn buitenlandse activiteiten. Dit betekent dat NS zich volledig concentreert op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlandse als internationale treinverbindingen. Vorig jaar had het dochterbedrijf een personeelsbestand van meer dan 1.600 medewerkers. Het hoofdkantoor van Abellio Duitsland is gevestigd in Berlijn.

Financiele resultaten

In de tijd dat NS eigenaar was van Abellio is de financiële impact van Abellio UK en Abellio Duitsland over een periode van 20 jaar per saldo circa € 260 miljoen negatief. Hiervan was de Britse tak winstgevend, maar de Duitse tak verliesleidend. Zowel de financiële boekhouding als de operationele activiteiten van Abellio in het buitenland en NS op het Nederlandse hoofdrailnet (HRN) zijn van elkaar gescheiden. Het vertrek van NS uit Duitsland heeft dan ook geen impact op de Nederlandse reizigers.

Toen NS zo'n 20 jaar geleden zijn eerste schreden over de grens zette, was het uitgangspunt dat we ons wilden voorbereiden op de veranderende Europese spoormarkt. De laatste jaren is die noodzaak weggevallen en hebben we onze activiteiten opnieuw overwogen. Door verschillende ontwikkelingen, waaronder corona, moesten we ook constateren dat onze overgebleven buitenlandse activiteiten onvoldoende bijdragen. Daarom hebben we besloten ook Abellio Duitsland te verkopen. NS kiest met dit besluit voor Nederland.

Abellio Duitsland

Abellio exploiteert in Duitsland momenteel drie spoorconcessies in 8 deelstaten. Daarnaast is Abellio in Duitsland eigenaar van reinigings- en beveiligingsbedrijf PTS. Abellio had in 2023 een omzet van ruim 400 miljoen euro en ruim 1600 medewerkers. Het hoofdkantoor van Abellio Duitsland is gevestigd in Berlijn

De aandeelhouder van NS, het Ministerie van Financiën, heeft ingestemd met de verkoop van Abellio Duitsland. Regionale concessieverleners en overheden moeten formeel nog hun goedkeuring verlenen aan de overdracht. Vervolgens wordt de overdracht naar verwachting in de tweede helft van het jaar definitief afgerond.