Beroemde Harry Potter-trein rijdt weer na geschil over deurvergrendeling

De Jacobite stoomtrein rijdt weer. Inmiddels zijn er andere rijtuigen gevonden die aan de veiligheidseisen voldoen. (Foto: Rab Lawrence)
De Jacobite stoomtrein rijdt weer. Inmiddels zijn er andere rijtuigen gevonden die aan de veiligheidseisen voldoen. (Foto: Rab Lawrence)

De wereldberoemde Jacobite-stoomtrein in Schotland, die een rol speelt in de films van Harry Potter, mag weer rijden. De ritten van de historische stoomtrein, gebruikt als de Zweinsteinexpres in de Harry Potter-films, waren opgeschort vanwege een geschil over de verplicht gestelde deurvergrendeling.

De dienst had meer dan 30 jaar onder een vrijstelling geëxploiteerd, maar in 2023, na een ongeval, hebben de Schotse spoorwegautoriteiten een veiligheidsadvies gegeven aan exploitanten van rijtuigen die niet centraal worden gesloten. Exploitant WCR heeft de autoriteiten verzocht de vrijstelling te verlengen.

Intussen in afwachting van de uitspraak rijden er nu andere rijtuigen mee die wel aan de veiligheidseisen voldoen. Omdat er niet voldoende rijtuigen zijn, is de trein aanzienlijk korter dan normaal. Klanten kunnen via WCR hun geboekte rit annuleren of wijzigen.

Route

De iconische stoomtrein reist tussen Mallaig aan de westkust van Schotland en Fort William aan de voet van de iconische Britse berg Ben Nevis. Tijdens de rit doorkruist de trein het schilderachtige Glenfinnanviaduct, dat bekend is van de films, en biedt het een betoverende route door de Schotse Hooglanden. Dit is een favoriete bestemming voor toeristen die graag een foto willen maken van deze legendarische locatie.